Forstå hundens kroppsspråk – slik leser du hunders signaler

Som hundeeiere er det viktig at vi forstår hundens kroppsspråk. Våre lodne venner kommuniserer med oss på mange måter, og å forstå hva de prøver å si kan hjelpe oss med å bygge sterkere, mer harmoniske forhold til hundene våre.

Enten det er gjennom holdning, ansiktsuttrykk, logring med halen eller vokaliseringer, uttrykker hundene våre seg hele tiden.

I denne artikkelen skal vi fordype oss i de ulike typene kroppsspråk hunder bruker, og se på hvordan vi kan tolke og reagere på dem. Ved å forstå hundenes kroppsspråk kan vi skape en bedre forståelse av hundene våre, og bygge dypere forbindelser med dem.

Hundens holdning

hundens holdning er en del av dens kroppsspråk

En hunds holdning kan gi verdifull informasjon om deres følelsesmessige tilstand og intensjoner. Å gjenkjenne forskjellen mellom en selvsikker, en underdanig og en engstelig holdning kan hjelpe deg å forstå hvordan en hund har det og reagere riktig.

En selvsikker holdning hos en hund inkluderer vanligvis:

 • Holder hodet høyt
 • Halen holdt opp og logrer
 • Ørene spratt opp og frem
 • Står høyt og stille
 • Får direkte øyekontakt
 • Har et avslappet ansiktsuttrykk

En hund med en selvsikker holdning føler seg vanligvis bra og klar til å engasjere seg i miljøet sitt. De kan være nysgjerrige, spente eller glade.

På den annen side antyder en underdanig holdning at en hund føler seg underdanig eller til og med redd. Kjenntegne på en underdanig holdning hos hund inkluderer blant annet:

 • Holder hodet lavt
 • Halen er gjemt mellom bena
 • Ørene peker bak og til sidene
 • Huking eller senking av kroppen
 • Unngår øyekontakt
 • Gjesper eller slikker leppene


En hund med en underdanig holdning føler seg vanligvis engstelig, stresset eller underdanig. De kan være redde eller usikre på omgivelsene sine og kan prøve å unngå konflikt eller vise respekt.

En redd eller engstelig hund viser vanligvis flere fysiske og atferdsmessige tegn, for eksempel:

 • Halen er gjemt mellom bena
 • Ørene peker bakover og flatt mot hodet
 • Senking av kroppen eller huking
 • Unngår øyekontakt
 • Gjesper eller slikker leppene
 • Skjelver eller rister
 • Peser eller puster tungt
 • Sutrer eller bjeffer
 • Gjemmer seg eller prøver å rømme

En selvsikker hund kan trenge mindre oppmuntring og kan være klar til å ta på seg nye utfordringer. På den annen side kan en underdanig eller redd hund kreve mer tålmodighet, oppmuntring og positiv forsterkning.

Det er viktig å erkjenne at hver hund er unik og kan ha sin egen måte å uttrykke seg på. Så det er viktig å observere og ta hensyn til hundens kroppsspråk.

Å forstå hundens kroppsspråk kan i stor grad forbedre forholdet og kommunikasjonen mellom deg og hunden din, og dette starter gjerne med hundens holdning.

Ved å lære deg å tolk hundens kroppsspråk, kan du for eksempel forstå når hunden vil hoppe opp på folk og hvordan du kan forhindre dette.

Hundens ansiktsuttrykk

hunders kroppsspråk inkluderer ansiktsyuttrykk

Hunder bruker ansiktsuttrykkene sine til å kommunisere en rekke følelser. En avslappet hund kan ha en myk, åpen munn og avslappede ører, mens en våken hund kan ha ører som peker opp og et fokusert blikk. En aggressiv hund kan ha en anspent kjeve, blottede tenner og en direkte stirring.

Det er viktig å ta hensyn til disse subtile signalene, da de kan indikere hvordan en hund har det og hvordan de kan reagere i en bestemt situasjon. En avslappet hund kan være mer åpen for nye mennesker og opplevelser, mens en aggressiv hund kan trenge mer plass og forsiktighet.

Logring med halen er en del av hundens kroppsspråk

hundens kroppsspråk - en logrende hale gir deg tydelige signaler

Logring med halen er en annen måte hunder kommuniserer følelsene sine på. En avslappet, glad hund kan ha en løs logring, mens en spent hund kan ha en mer energisk logring. En redd hund, derimot, kan ha en tilbaketrukket hale eller en sakte, nølende logring.

Det er viktig å ta hensyn til hastigheten, høyden og halens bevegelse for å få en bedre forståelse av hundens følelsesmessige tilstand. En avslappet logring kan indikere en glad og fornøyd hund, mens en langsom eller tilbaketrukket hale kan indikere en hund som føler seg engstelig eller redd. Vet å vite dette har du et bedre utgangspunkt for å lære deg og forstå hundens kroppsspråk.

Vokalisering med bjeffing og andre lyder

bjeffing og andre lyder er en viktig del av hunders kroppsspråk

Hunder bruker vokaliseringer som et annet kommunikasjonsmiddel. Ulike typer bjeff, sutring og knurring kan indikere forskjellige følelser og intensjoner. Et glad bjeff kan høres munter ut, mens et aggressiv bjeff kan være dyp og truende. Et høy klynk kan indikere nød eller ubehag, mens en lav knurring kan indikere en advarsel eller territoriell oppførsel.

Husk at bjeffing er en naturlig del av mange hunderasers DNA. Samtidig er det enkelte hunder som sliter med overdreven bjeffing, og derfor er det å forstå hundens vokaliseringer viktig for å løse den problematiske atferden.

Det er viktig å ta hensyn til tonen, tonehøyden og volumet til vokaliseringen for å få en bedre forståelse av hundens følelsesmessige tilstand.

Oppsummering

Det er avgjørende å forstå hundens kroppsspråk for å bygge et sterkt og harmonisk forhold til den. Hunder bruker en rekke midler for å kommunisere følelsene og intensjonene sine, med alt fra holdning og ansiktsuttrykk til logring med halen og vokaliseringer.

Ved å ta hensyn til disse subtile signalene og besvare dem riktig, kan vi skape en bedre forståelse av hundene våre og bygge dypere forbindelser med dem.

Husk at hver hund er unik og kan ha sin egen måte å uttrykke seg på, så det er viktig å observere og ta hensyn til hundens kroppsspråk.

Vetle Sjøberg er autorisert veterinær med spesiell interesse for hundens helse og atferd. Han har jobbet med hunder av alle raser og har en lidenskap for å hjelpe hunder med å leve sitt beste liv.

Han jobber jevnlig med klienter for å gi forebyggende behandling, diagnostikk og behandling for ulike tilstander, og gir også adferdskonsultasjoner.

Leave a Comment