Hvor ofte må en valp ut å tisse

 • Valper må ut å tisse oftere enn voksne hunder, da de har mindre blærekapasitet og ikke kan holde seg like lenge.
 • En generell tommelfingerregel er at en valp trenger å tisse omtrent hver time for hver måned den er gammel.
 • For eksempel vil en 2 måneder gammel valp trenge å tisse ca. hver andre time, mens en 4 måneder gammel valp kan klare seg i opptil fire timer.
 • Dette betyr at det kan være nødvendig å ta valpen ut om natten også, spesielt i begynnelsen når den fortsatt lærer seg å kontrollere blæren sin.
 • Husk også at valper ofte trenger å tisse etter aktiv lek eller matinntak.

Valper er små og søte, men krever mye oppmerksomhet og omsorg. Som ny eier av en valp, er det viktig å vite hvordan du best kan ta vare på den lille tassen. En av de vanligste utfordringene som nye eiere opplever, er å finne ut hvor ofte valpen må ut for å tisse.

Det kan være frustrerende når du ikke vet hva som er normalt for din valp, eller når du ikke klarer å lære den gode toalettvaner. Det kan også føre til at hjemmet blir fullt av lukt og flekker, noe som ikke akkurat gjør livet lettere. I denne artikkelen vil jeg derfor gi deg noen tips om hvor ofte en valp må ut for å tisse og hvordan du kan trene den til å bli renslig på en effektiv måte. Så les videre og få nyttige råd om hvordan du kan hjelpe din lille firbeinte venn!

Det korte svaret:

Vanlig frekvens for å ta med en valp ut for å tisse i løpet av dagen vil variere basert på alder, rase og størrelse. Generelt sett kan en to måneder gammel valp normalt holde seg i omtrent tre timer, så det kan være lurt å ta den ut minst hver tredje time. Det er også viktig å følge med på signalene valpen gir og ta den ut etter lek eller mat.

Hvor lenge kan en valp holde seg før den trenger å tisse?

Valper har små blærer, og evnen til å holde seg er derfor begrenset. En generell pekepinn er at en valp kan holde seg i ett time per måned gammel den er pluss én, altså en to måneder gammel valp kan normalt holde seg i omtrent tre timer. Dette varierer selvfølgelig fra hund til hund, og det kan være lurt å følge med på signalene valpen gir.

Noen tegn på at valpen kanskje må ut for å tisse inkluderer sniffing rundt på gulvet, uro eller at den går mot døren. Det kan også være lurt å ta med valpen ut etter lek eller mat, da disse ofte gjør at den må tisse.

Faktorer som påvirker hvor lenge en valp kan holde seg

Det er flere faktorer som spiller inn på hvor lenge en valp kan holde seg før den må ut for å tisse:

 • Alder: jo yngre valpen er, desto kortere tid vil den normalt kunne holde seg.
 • Rase: noen raser har mindre blærer enn andre og vil dermed ha mindre evne til å holde seg over lengre tid.
 • Størrelse: mindre hunderaser har ofte mindre blærer og vil ha behov for hyppigere toalettbesøk enn større raser.
 • Mat og drikke: valper som har drukket mye eller spist mat med høyt væskeinnhold vil normalt ha behov for hyppigere toalettbesøk.

Er det forskjell på hvor ofte en liten og stor valp må ut å tisse?

Ja, det er forskjell på hvor ofte en liten og stor valp må ut for å tisse. Generelt sett vil mindre raser ha mindre blærer og dermed også mindre evne til å holde seg over lengre tid. Valper av større raser vil derimot kunne holde seg litt lenger før de trenger å ut igjen.

Som nevnt over er det også flere faktorer som spiller inn på hvor lenge en valp kan holde seg, uavhengig av størrelse. Det kan derfor være nyttig å følge med på signalene valpen gir for når den må ut, i stedet for å kun se på størrelsen.

Hva er vanlig frekvens for å ta med en valp ut for å tisse i løpet av dagen?

Vanligvis anbefales det å ta med en valp ut for å tisse hver andre til fjerde time i løpet av dagen. Dette vil selvfølgelig variere fra hund til hund, men det er viktig å sørge for at valpen får mulighet til å tisse hyppig nok slik at den ikke får uhell inne.

Det kan også være lurt å ta med valpen ut umiddelbart etter at den har sovet, lekt eller spist, da dette ofte gjør at den må tisse. På nattestid kan man regne med å måtte ta med valpen ut en til to ganger.

Hvordan kan man vite når valpen trenger å tisse?

Det finnes flere signaler man kan se etter for å vite når valpen trenger å tisse:

 • Sniffing rundt på gulvet
 • Gå mot døren eller pipelyder
 • Begynner å bli urolig eller uoppmerksom
 • Har vært sovende, spist eller lekt

Ved å følge med på disse signalene og ta med valpen ut hyppig nok vil man kunne unngå uhell inne.

Skal man ta med valpen ut for å tisse etter hvert måltid?

Ja, det kan være lurt å ta med valpen ut for å tisse etter hvert måltid. Dette er fordi maten vil gjøre at blæren fylles opp raskere, og dermed øke behovet for toalettbesøk. Det samme gjelder også vanninntak – jo mer valpen drikker, desto oftere vil den normalt også trenge ut.

Som nevnt tidligere i teksten kan det også være lurt å ta med valpen ut umiddelbart etter at den har sovet eller lekt, da dette også kan øke behovet for toalettbesøk.

Bør man vekke valpen om natten for å la den tisse?

Ja, det kan være lurt å vekke valpen en til to ganger om natten for å la den tisse. Dette gjelder særlig for yngre valper som ikke har full kontroll over blæren enda og dermed vil ha behov for hyppigere toalettbesøk.

Etter hvert som valpen blir eldre og får bedre kontroll over blæren, vil behovet for nattlige toalettbesøk normalt også avta.

Når kan man begynne å øke intervallet mellom hver gang man tar med valpen ut for å tisse?

Dette vil variere fra hund til hund, men generelt sett kan man begynne å øke intervallet mellom hver gang man tar med valpen ut når den blir eldre og begynner å få bedre kontroll over blæren. Man kan også se på hvor lenge valpen klarer å holde seg før den trenger ut igjen.

Det er viktig å huske på at dette vil variere fra hund til hund, og det er viktig å følge med på signalene valpen gir for når den må ut. Å øke intervallet mellom hver gang man tar med valpen ut gradvis vil også kunne bidra til en jevn progresjon i treningen.

Hva gjør man hvis valpen har uhell inne selv om den nettopp var ute?

Hvis valpen har uhell inne selv om den nettopp har vært ute, kan det være flere årsaker til dette. Det kan være at valpen ikke har full kontroll over blæren ennå, eller at man ikke har tatt den med ut hyppig nok.

Det kan også hende at valpen ikke har lært seg signalene for når den må tisse enda, eller at man har gått for lang tid mellom hver gang man tar den med ut. I slike tilfeller kan det være lurt å øke frekvensen på toalettbesøkene og følge ekstra nøye med på signalene valpen gir.

I konklusjon kan vi si at det er viktig å ta hensyn til valpens alder, størrelse og aktivitetsnivå når det gjelder hvor ofte den må ut for å tisse. Generelt sett bør valpen tas ut hver 2-3 time i løpet av dagen, og hyppigere i løpet av de første ukene etter henting. Det er også viktig å gi valpen positiv forsterkning når den gjør sitt fornødne utendørs for å oppmuntre til riktig adferd. Ved å følge disse enkle retningslinjene kan man hjelpe sin valp med å utvikle gode toalettvane og et sunt liv som voksen hund.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment