Hvordan få valpen stueren

 • Valpen må lære å forstå at det er ønskelig å gjøre fra seg utendørs
 • Start med å ha faste rutiner for når valpen skal ut, for eksempel etter måltider og etter lek
 • Belønn valpen når den gjør fra seg ute, for eksempel med godbit eller ros
 • Vær tålmodig og ikke straff valpen hvis den gjør fra seg inne, da dette kan føre til at den blir redd og usikker
 • Begrens tilgangen til områder der valpen har gjort fra seg tidligere, slik at den ikke ser dette som en akseptabel plass å gjøre fra seg
 • Husk at det kan ta tid før valpen lærer å bli stueren, så vær konsekvent i treningen og gi den tid til å lære

Har du nylig fått en valp og sliter med å få den stueren? Fortvil ikke, du er langt fra alene. Å få en valp til å bli stueren kan være en utfordring for selv de mest erfarne hundeeiere. Men det betyr ikke at det er umulig! Med litt tålmodighet og riktig tilnærming kan du lære valpen din å bruke toalettet på riktig sted.

En av de største utfordringene når det kommer til valpetrening er nettopp dette – å lære dem hvor de skal gjøre fra seg. Det kan føles frustrerende når valpen stadig vekk tisser inne eller legger igjen små “overraskelser” rundt omkring i huset. Men før du gir opp håpet, bør du vite at det finnes flere måter å takle dette problemet på. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hvordan du kan få valpen din stueren på en effektiv måte, uten å ty til harde tiltak som straff eller isolasjon.

Det korte svaret:

Lær valpen å signalisere når den må ut ved hjelp av en bjelle eller et spesifikt ord. Ta alltid valpen ut etter måltider, lek og søvn og gi ros og belønning når den gjør sitt fornødne ute. Hold valpen under oppsyn hele tiden og begrens områdene den har tilgang til for å unngå ulykker inne. Rengjør umiddelbart med enzymbasert rengjøringsmiddel hvis det likevel skjer en ulykke innendørs.

Hvordan få valpen stueren?

En av de viktigste oppgavene når man får seg en valp, er å lære den å være stueren. Det kan ta litt tid og krefter, men det er absolutt verdt det på lang sikt. Her er noen tips for å få valpen stueren:

Lær valpen å signalisere når den må ut

Det første trinnet i å få valpen stueren er å lære den hvordan man signaliserer at den trenger å gå ut. Dette kan gjøres ved hjelp av en bjelle som henger ved døren eller ved å lære hunden et spesifikt ord eller lyd som betyr “ut”. Når du ser at hunden begynner å bli urolig eller går rundt og snuser, kan du bruke dette signalet for å ta den med ut.

Tips:

 • Bruk alltid samme dør når du tar hunden ut, slik at den lærer hvor den skal gå.
 • Ta alltid valpen ut etter måltider, lek og søvn.
 • Ikke glem å gi ros og belønning når hunden gjør sitt fornødne ute.

Effektive metoder for å unngå ulykker inne

Selv om man jobber hardt for å lære valpen hvordan man signaliserer at den trenger å gå ut, vil det fortsatt være noen ulykker innendørs i begynnelsen. For å unngå dette så mye som mulig, kan du:

Tips:

 • Hold valpen under oppsyn hele tiden, spesielt når den ikke er i buret sitt.
 • Begrens områdene valpen har tilgang til, slik at du lettere kan holde oversikt over hva den gjør.
 • Legg gjerne aviser eller tisseunderlag på gulvet i områdene valpen har tilgang til.

Hva gjør man hvis valpen har en ulykke inne?

Selv om man prøver å unngå ulykker inne så mye som mulig, vil det fortsatt skje fra tid til annen. Når dette skjer, er det viktig å reagere raskt og på riktig måte for å minimere sjansen for at det skjer igjen.

Tips:

 • Rengjør alltid umiddelbart etter en ulykke med et enzymbasert rengjøringsmiddel for å fjerne lukten helt. Hvis ikke kan hunden bli fristet til å markere samme sted igjen senere.
 • Ikke bruk ammoniakkbaserte rengjøringsmidler, da disse kan fremme lukten av urin og tiltrekke seg hunden til samme sted igjen.

Hindring av markeringsatferd innendørs hos valp

Markeringsatferd er når hunden begynner å merke territoriet sitt ved å urinere innendørs. Dette er vanligvis et adferdsproblem som kan løses med trening og tålmodighet.

Tips:

 • Hold valpen under oppsyn hele tiden, spesielt når den ikke er i buret sitt.
 • Begrens områdene valpen har tilgang til, slik at du lettere kan holde oversikt over hva den gjør.
 • Lær hunden å signalisere at den må ut når den trenger å gjøre sitt fornødne, og ros og belønn når den gjør det riktig.

Fôring og vanninntak for en valp som skal bli stueren

Hva du gir valpen å spise og drikke kan påvirke hvor ofte den må gjøre sitt fornødne. Det er derfor viktig å ha en god plan for fôring og vanninntak når man jobber med å få valpen stueren.

Tips:

 • Gi valpen små porsjoner mat flere ganger om dagen i stedet for én stor porsjon. Dette vil redusere sjansen for at den må gjøre fra seg inne.
 • Begrens vanninntaket før sengetid, slik at valpen ikke våkner midt på natten for å gå på do.

Tid og tips for å få valpen helt stueren

Hvor lang tid det tar før en valp blir helt stueren varierer fra hund til hund, men det tar vanligvis rundt 6 måneder. For å øke sjansen for suksess, kan du:

Tips:

 • Ha tålmodighet og ikke gi opp selv om det tar litt tid.
 • Vær konsekvent i treningen og belønn hunden når den gjør det riktig.
 • Bruk en fast rutine for fôring, lek og søvn, slik at valpen vet hva som kommer til å skje.

Oppretthold gode rutiner etter at valpen er blitt stueren

Selv om valpen har blitt helt stueren, er det viktig å opprettholde gode rutiner og overvåke hunden nøye. Dette vil hjelpe deg med å unngå ulykker i fremtiden.

Tips:

 • Fortsett å ta hunden ut på faste tider gjennom dagen, spesielt etter måltider, lek og søvn.
 • Fjern tilgangen til områder av huset der valpen ikke skal være alene eller der du ikke ønsker at den skal gjøre fra seg.

Lær valpen å signalisere når den må ut

Valpetreningens betydning for stuehundens livskvalitet

Valpetrening er en viktig del av å oppdra en frisk og glad hund. En av de første og viktigste tingene du bør lære valpen din, er hvordan den skal signalisere at den må ut for å tisse eller gjøre fra seg. Å lære valpen dette vil ikke bare bidra til å redusere antall uhell inne i huset, men det vil også gi valpen muligheten til å få regelmessig mosjon og frisk luft som er avgjørende for dens fysiske og mentale helse.

Effektive metoder for å trene valpen din til å signalisere når den må ut

Det finnes flere effektive metoder for å trene valpen din til å signalisere når den trenger å gå ut. Her er noen tips:

 • Bruk positiv forsterkning: Ros og belønn valpen når den viser tegn på at den trenger å gå ut. Dette kan inkludere sniffing ved døren eller bjeffing.
 • Etablere en rutine: Ta valpen med ut regelmessig, spesielt etter at den har sovet, lekt eller spist.
 • Begrens plassen: Begrens området hvor valpen får bevege seg, slik at du kan følge med på dens adferd og ta den med ut hvis nødvendig.

Hvordan tolke valpens signaler

Valper kan ha forskjellige måter å signalisere at de trenger å gå ut på. Noen vanlige tegn inkluderer:

 • Bjeffing eller piping
 • Snuse rundt døren
 • Stå ved døren eller skrape på den
 • Vende seg mot deg og se på deg med en intens blikk.

Effektive metoder for å unngå ulykker inne

Sikre et egnet område for valpen din når du ikke er hjemme

Når du ikke er hjemme, kan det være lurt å plassere valpen i et begrenset område som er trygt og egnet for dens behov. Dette kan inkludere bruk av en hundegård eller et innhegnet område i hagen, eller ved hjelp av en barneport til å begrense plassen valpen får bevege seg på innendørs.

Ta hyppige pauser for mosjon og tissepauser

Valper har en tendens til å tisse ofte, så det er viktig at du tar hyppige pauser for mosjon og tissepauser gjennom hele dagen. Dette vil redusere sjansen for uhell inne i huset.

Konsekvent overvåking av valpen din

En annen effektiv metode for å unngå uhell inne i huset, er konsekvent overvåking av valpen din. Hvis du ser at valpen viser tegn på at den trenger å gå ut, må du ta den med ut så snart som mulig. Overvåking av valpen din vil også hjelpe deg med å lære dens signaler og adferd.

Hva gjør man hvis valpen har en ulykke inne?

Ulykkesopprydning

Hvis valpen har hatt en ulykke inne, må du rydde opp etter den så snart som mulig. Bruk papir eller kluter til å tørke opp urin eller avføring, og vask området grundig med et egnet rengjøringsmiddel for å fjerne lukt og bakterier.

Unngå straff

Mens det kan være fristende å straffe valpen din for å ha hatt en ulykke inne i huset, bør du unngå dette. Å skremme eller straffe valpen din kan føre til at den blir redd og usikker, og det kan også føre til at den gjemmer seg når den trenger å gå ut.

Ta redskapene i bruk

Det finnes flere redskaper som kan bidra til å unngå uhell inne i huset. Et alternativ er bleier eller engangsunderlag som kan plasseres på gulvet der valpen ofte befinner seg. Dette vil beskytte gulvet mot uhell og gjøre opprydding lettere.

Hindring av markeringsatferd innendørs hos valp

Begrens friheten til valpen din

En effektiv metode for å hindre markeringsatferd innendørs hos valpen din, er å begrense dens frihet inne i huset. Du kan gjøre dette ved å holde valpen i et begrenset område når du ikke er hjemme eller overvåke dens adferd nøye.

Positiv forsterkning

Ros og belønn valpen din når den tisser eller gjør fra seg ute. Dette vil bidra til å styrke ønsket adferd og redusere sjansen for at den vil prøve å markere innendørs.

Reduser stressnivået

Valper kan markere innendørs når de føler seg stresset eller utrygge. Sørg for at valpen din har en trygg og komfortabel plass i hjemmet ditt, med tilgang på mat, vann og leker. Dette vil redusere stressnivået og bidra til å unngå uønsket adferd.

Fôring og vanninntak for en valp som skal bli stueren

Tilby regelmessige måltider

Valper trenger hyppige måltider gjennom hele dagen for å opprettholde et stabilt blodsukkernivå og riktig fordøyelse. Tilby valpen din små måltider flere ganger om dagen, og sørg for at disse måltidene er balanserte og næringsrike.

Unngå overfôring og overspising

Selv om det kan være fristende å overfôre eller gi valpen din for mye mat, kan dette føre til vektproblemer og fordøyelsesproblemer. Sørg for å følge anbefalt mengde mat som er angitt på valpens fôrpose eller etter råd fra veterinæren.

Tilby rikelig med rent vann

Valper trenger rikelig med rent vann gjennom hele dagen for å opprettholde en god helse. Plasser vannskålen et sted som er lett tilgjengelig for valpen din, og sørg for at den alltid er full av friskt og rent vann.

Tid og tips for å få valpen helt stueren

Vær tålmodig

Det tar tid å lære en valp å bli stueren, så vær tålmodig og ikke gi opp hvis det tar litt tid før valpen din blir helt stueren. Fortsett å følge de effektive metodene som er beskrevet ovenfor, og rost valpen din når den oppfører seg bra.

Hold deg konsekvent

Konsekvens er nøkkelen til vellykket valpetrening. Fortsett å ta hyppige tissepauser med valpen din, ros den når den viser tegn på at den trenger å gå ut, og begrens dens frihet inne i huset inntil du har lært dens signaler godt nok.

Oppretthold gode rutiner etter at valpen er blitt stueren

Fortsett med regelmessige tissepauser

Selv om valpen din har blitt stueren, må du fortsatt ta hyppige tissepauser gjennom hele dagen. Dette vil bidra til å opprettholde den gode vanen og redusere sjansen for at valpen din får uhell inne i huset.

Begrens friheten til valpen din når du ikke er hjemme

Når du ikke er hjemme, kan det være lurt å begrense valpens frihet ved hjelp av en hundegård eller et begrenset område innendørs. Dette vil redusere risikoen for uhell og bidra til å opprettholde den gode vanen.

Fortsett med positiv forsterkning

Fortsett å rose og belønne valpen din når den oppfører seg bra. Dette vil styrke ønsket adferd og bidra til å opprettholde den gode vanen.

Oppsummert kan det å få valpen stueren være en utfordrende oppgave, men det er viktig å ha tålmodighet og konsistens i treningen. Å bruke positiv forsterkning og belønninger vil bidra til å oppmuntre ønsket atferd, samtidig som konsekvente rutiner og hyppige uteturer vil hjelpe valpen med å lære seg hvor den skal gjøre fra seg. Med litt innsats og engasjement kan både valpen og eieren nyte godt av et renslig hjem.

Hvor lang tid tar det å få en valp stueren?
Hvor lenge tar det å få en valp til å bli renslig? Det kan ta fra noen få uker til opptil 10 uker å få valpen helt renslig, avhengig av rasen, hundens personlighet og hvor flink du er til å lufte den regelmessig. Det er også viktig å huske at valper ikke har full kontroll over blæren sin før de er minst 18 uker gamle!

Hvordan få valpen til å bli stueren?
Ta valpen med til en kjent og rolig plass og bli der til den har gjort fra seg. Ros hunden og nyt enda litt tid ute før du går tilbake. Hvis du går inn med en gang etter at valpen har tisset, kan den begynne å knytte sammen at det å tisse betyr at ute-tiden er over, og dermed holde seg lengre ute neste gang.

Hvorfor tisser valpen inne?
Valper som ikke får muligheten til å tisse på egnede steder, vil tisse der de har sjansen til det. Hvis en valp alltid går inne og tisser på gulv, aviser eller sagflis, vil den ikke ha lyst til å tisse ute på gresset.

Hvor ofte må man lufte en valp?
Normalt vil alle hunder bli stuerene ved daglig lufting. Selv om alle hunder er forskjellige, vil tiden det tar å bli stueren variere fra valp til valp. Som hundeeier er det viktig å lufte valpen ofte og gi den trygghet og ro ute for å få en raskere og mer effektiv prosess.

Hvor lenge kan en 3 mnd valp være alene?
Når man har øvd på å være alene, er det greit å la en valp som er 3 måneder gammel være alene i 2-3 timer. Når valpen er 4 måneder gammel, kan den være alene i omtrent 3-4 timer per dag. Hvis valpen klarer å være alene bra, kan den ved 5 måneders alder være alene hjemme i 4-5 timer.

Hvor lenge kan en 12 uker valp være alene?
Dette er vanlige tidsbegrensninger for valper av forskjellige aldre: Fra 8 til 10 uker: En time eller mindre. Valper som er så unge kan ikke holde seg lengre enn en time, og noen ganger kan til og med det være for lenge. Fra 10 til 12 uker: Blærekapasiteten øker, men to timer er fortsatt den lengste tiden valper kan holde seg på dette stadiet.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment