Dachshund – mye mer enn bare en pølsehund (Guide og bilder)

Dachshunder, også kjent som “pølsehunder” eller bare “dachs,” er en elsket og unik hunderase kjent for sine langstrakte kropper og korte ben.

Disse hundene har vært en favoritt blant familier i århundrer, og det er enkelt å skjønne hvorfor. Med sine lekne personligheter og bedårende utseende er de den perfekte hunden for alle som leter etter et lojalt og kjærlig familiemedlem med fire (korte) ben.

I denne raseguiden skal vi se nærmere på alt det er å vite om dachshunder – fra deres historie og fysiske egenskaper til deres temperament og treningsbehov. Så les videre for å lære mer om denne sjarmerende og unike hunden!

Historie

Dachshunden har en lang og interessant historie. De ble opprinnelig avlet frem i Tyskland på begynnelsen av 1700-tallet som en jakthund, spesielt for jakt på grevling. Deres unike kroppsform – lange og kort avstand ned til bakken – gjorde dem ideelle for å krype inn i hulene til grevlinger og annet småvilt.

Dachshunder ble raskt populære i Tyskland og tok seg snart til andre deler av Europa og etter hvert til USA. I dag er hunden også en stor favoritt blant norske familier, og det finnes 16 lokale dachshundklubber over hele Norge.

På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet var dachshunder en populær selskapshund blant de velstående, og de har vært elsket av familier siden den gang.

Under andre verdenskrig falt rasens popularitet i Tyskland og mange andre land. Men etter krigen bidro avlsprogram og utstillinger til å bringe rasen tilbake til popularitet. I dag er dachshunder en av de mest populære rasene verden over.

Dachs kommer i tre forskjellige pelstyper: glatt, trådhåret og langhåret. Den glattbelagte Dachshunden var den opprinnelige typen, men de to andre pelstypene ble utviklet senere gjennom avl. Den trådhårede dachsen ble utviklet for å hjelpe rasen med å jakte i tøffere terreng og den langhårede dachsen ble utviklet for utstillingsformål.

Størrelse og utseende

Dachshund guide

Dachshunder er kjent for sine distinkte fysiske egenskaper, som inkluderer deres langstrakte kropper og korte ben. De har et langt, smalt hode og en lang, avsmalnende hale. Ørene deres er vanligvis lange og hengende, og øynene er store og uttrykksfulle.

Det er to forskjellige størrelsesvarianter av dachs: standard og miniatyr.

 • Standard dachshunder veier vanligvis mellom 9 og 32 kg, og er opptil 28 cm høye ved skulderen.
 • Miniatyrdachs veier typisk mellom 3 og 7 kg, og er opptil 20 cm høye ved skulderen.

Når det gjelder pelstyper finnes dachshunder i tre forskjellige varianter: glatt, trådhåret og langhåret. Den glattbelagte Dachshunden har en skinnende, glatt pels som er kort og tett inntil kroppen. Den trådhårede dachshunden har en tykk, stiv pels som er litt lengre enn den glattbelagte varianten. Den langhårede dachsen har en silkeaktig, lang pels som er lett bølget.

Dachshund finnes i en mange ulike farger, inkludert svart, sjokolade, krem, rød, brun, og en kombinasjon av disse fargene. De kan også ha flekkete eller brune mønster på pelsen.

Temperament

Dachshunder er kjent for sine lekne og kjærlige personligheter. De er veldig lojale mot eierne sine og elsker å tilbringe tid sammen med sin menneskelige familie. De er også kjent for å være ganske sta til tider, men denne egenskapen kan overvinnes med riktig trening og sosialisering.

Hvis du tenker å skaffe deg en dachshund bør du være klar over at denne rasen kan bjeffe ganske mye, men dette kan også minimeres med god og regelmessig trening. Bjeffing er noe som ofte går igjen hos små selskapshunder, noe som også er tilfellet hos for eksempel pomeranians. Hvis du ser etter en liten hund som ikke bjeffer, kan mops være et godt alternativ.

Dachser er flotte med barn og er fantastiske familiedyr. De er også flotte med andre kjæledyr hvis de er oppdratt med dem og sosialisert på riktig måte. De er generelt gode med fremmede, men de kan være reservert med folk de ikke kjenner.

Fysiske behov og mosjon

Dachser har moderate fysiske behov og egner seg like godt til leiligheter og rekkehus som til store eneboliger med hage. De er ikke spesielt energiske, men de trenger regelmessig mosjon for å holde seg sunne og glade.

Dachshund valp

Rasen er kjent for sin langstrakte kropp og korte ben, noe som kan gjøre dem utsatt for visse helseproblemer. De er mer utsatt for ryggproblemer enn mange andre hunder og bør ikke få lov til å hoppe av og på møbler eller gå i trapper for mye. Dette kan unngås ved å gi dem en rampe eller trinn som de kan bruke i stedet.

Daglige turer er avgjørende for at dachshunder skal opprettholde en sunn vekt og holde dem mentalt stimulert. De liker også å leke i et sikkert inngjerdet hage eller gå en løpetur i en park. Det er imidlertid viktig å holde øye med dem i varmt vær, da deres korte snute kan gjøre det vanskelig for dem å puste i høye temperaturer.

Dachser kan også ha nytte av regelmessig trening og mental stimulering, som puslespill eller interaktive treningsspill. Disse aktivitetene kan bidra til å holde sinnet aktivt og forhindre kjedsomhet, noe som kan føre til destruktiv atferd.

Dachshunds trening

Dachser er intelligente hunder og kan lett trenes, men de har en tendens til å være uavhengige. Rasen kan være ganske høylytt og bjeffer mye hvis du ikke har trent opp hunden din riktig. De har også et sterkt jaktinstinkt, noe som betyr at de kan jage etter små dyr som katter eller ekorn hvis de ikke er riktig trent.

Nøkkelen når du trener en dachshund er å være konsekvent og bruke positiv forsterkning. De reagerer godt på godbiter, ros og hengivenhet som belønning for god oppførsel. Tøffe treningsmetoder og straff bør unngås, da de kan føre til at hunden blir tilbaketrukket eller aggressiv.

Pottetrening er vanligvis enkelt med dachs, men det er viktig å være tålmodig og konsekvent.

Grunnleggende lydighetstrening er viktig for dachshunder, da det er med på å etablere eieren som flokkleder og setter grenser for hunden. Kommandoer som «sitt», «bli», «kom» og «hæl» bør læres, samt båndtrening for å unngå at hunden trekker i båndet.

Dachshund trening

Sosialisering er også et viktig aspekt ved trening for dachshunder. Ved å utsette en dachshund valp for forskjellige mennesker, dyr og miljøer fra en tidlig alder kan du bidra til å forhindre frykt eller aggresjon hos hunden din i fremtiden.

Pleie og stell av Dachshunds

Dachshunder har moderate behov for pelsstell og pleie. Den glattbelagte varianten krever minimal pleie, mens de trådhårede og langhårede variantene vil trenge hyppigere børsting for å holde pelsen i god stand.

Glattbelagte dachshunder bør børstes av og til for å fjerne løst hår og smuss, og bades kun når det er nødvendig. Trådhårede og langhårede dachshunder må børstes oftere, minst én gang i uken, for å forhindre floker og sammenfiltring. En glattere børste og en metallkam er gode verktøy å bruke til børsting.

Regelmessig negleklipp og ørerens anbefales også for alle dachshunder for å holde dem sunne og komfortable. Dachser har naturlig lange negler, så det er viktig å holde dem trimmet for å unngå at de blir for lange og ubehagelige for hunden. Ørerens bør også gjøres regelmessig for å forhindre infeksjon.

Helse

Dachshunder er i likhet med alle hunderaser utsatt for visse helseproblemer. Det er viktig å være klar over disse potensielle helseproblemene slik at du vet hva du kan gjøre for å holde Dachshunden din sunn og glad.

En av de vanligste helseproblemene som dachshunder står overfor er ryggproblemer. På grunn av deres langstrakte kropp og korte ben, er dachser utsatt for intervertebral skivesykdom (IVDD), en tilstand der skivene i ryggraden deres kan sprekke eller herniate. Dette kan forårsake alvorlig smerte, lammelse og til og med død hvis det ikke behandles umiddelbart.

Fedme er et annet vanlig helseproblem blant dachshunder. På grunn av sin lille størrelse og kjærligheten til mat, kan de lett bli overvektige, noe som kan gi ekstra belastning på deres allerede sarte rygg.

Dachshund norge

Andre helseproblemer som dachshunder kan møte inkluderer tannproblemer, øreinfeksjoner og hudallergier. Regelmessige veterinærkontroller og tannrensing kan bidra til å forhindre at disse problemene blir alvorlige.

Det er også viktig å merke seg at dachshunder er utsatt for visse arvelige sykdommer, for eksempel progressiv retinal atrofi (PRA) og von Willebrands sykdom (vWD), som er genetiske lidelser som kan forårsake henholdsvis synstap og blødningsproblemer.

For å sikre Dachshundens helse, er det viktig å ta den til regelmessige kontroller og vaksinasjoner, samt å gi dem et sunt kosthold og regelmessig mosjon. Det er også viktig å adoptere fra en anerkjent oppdretter som kontrollerer avlshundene sine for disse arvelige sykdommene.

Passende lek og aktiviteter for Dachshunds

Dachshunder er lekne og kjærlige hunder som liker en rekke spill og aktiviteter. Her er noen passende alternativer:

 1. Apport: Dachser elsker å jage og hente baller og andre små leker. Dette er en fin måte å gi dem trening og mental stimulering.
 2. Agilitytrening: Dachshunder er smidige og intelligente hunder, så de er gode kandidater for agilitytrening. Dette kan inkludere hinderløyper, tunnelkjøring og hopping.
 3. Puslespilleleker: Dachshunder nyter mental stimulering, og puslespilleleker kan holde dem underholdt i timevis. Disse kan inkludere leker som utleverer godbiter, puslespill eller interaktive spill.
 4. Snusematter: Dachshunder har et sterkt jaktinstinkt, og en snusematte kan gi dem en mulighet til å bruke luktesansen til å søke mat.
 5. Gjemsel: Dachser elsker å leke gjemsel, det er en fin måte å gi dem mental stimulering og samtidig ha deg gøy med dem.
 6. Nye kommandoer: Dachser er intelligente hunder og liker å lære nye ting, så trening kan være en fin måte å knytte bånd til dem og holde dem underholdt.

Selv om dachshunder gjerne vil leke og være aktiv med deg, er det viktig at du alltid er skånsom med hundens rygg, ettersom den er veldig utsatt for helseproblemer.

5 fakta om Dachshunds

 1. Dachshunder har vært omtalt i mange kjente kunstverk, inkludert malerier av kjente kunstnere som Salvador Dali og Pablo Picasso.
 2. Dachshunder ble opprinnelig avlet for å jakte på grevling, og deres unike kroppsform ble spesielt designet for dette formålet.
 3. Dachshunder har vært en populær selskapshund i århundrer og er kjent for sine lekne og kjærlige personligheter.
 4. Det finnes 16 dachshund-klubber i Norge.
 5. Dachshunder kommer i et bredt utvalg av farger og mønstre, inkludert dapple, som er et unikt mønster som skaper en flekkete effekt på pelsen.

Spørsmål og svar om Dachshunds

Er dachser gode med barn?

Ja, dachshunder er generelt flinke med barn og er fantastiske familiedyr. Men som med alle raser, er det viktig å sosialisere og overvåke dem rundt barn, spesielt yngre, for å sikre at interaksjoner er trygge og positive for både hunden og barnet.

Røyter dachshund mye?

Dachser røyter en moderat mengde, avhengig av pelstype. Glattbelagte dachshunder feller minst hår, mens trådhårede og langhårede varianter vil røyte mer. Regelmessig børsting av dachshunden kan bidra til å kontrollere røyting og holde pelsen i god stand.

Kan dachshunder bo i leilighet?

Dachshunder er godt egnet for leilighet eller byliv. De har moderate fysiske behov og krever ikke mye plass. Men de trenger regelmessig mosjon for å holde seg sunne og glade, så daglige turer er avgjørende.

Er dachser utsatt for visse helseproblemer?

Ja, dachshunder er utsatt for visse helseproblemer, for eksempel ryggproblemer og fedme. De er også utsatt for visse arvelige sykdommer, som progressiv retinal atrofi (PRA) og Von Willebrands sykdom (VWD).

Hvor mye mosjon trenger dachshund?

Dachshunder har moderate fysiske behov og krever regelmessig mosjon for å holde seg frisk og glad. Daglige turer er avgjørende, og de liker også å leke i et sikkert inngjerdet hage eller gå en løpetur i en park.

Mari Myrvold er en profesjonell hundefrisør og oppdretter med over 15 års erfaring. Hun har en dyp forståelse av rasers egenskaper og stellbehov, og driver sin egen kennel sammen med familien. Hennes lidenskap er å sikre høye rasestandarder med sunne hunder som kan leve i mange år, uten alvorlige helseproblemer.

Leave a Comment