Engelsk bulldog (guide og bilder)

Engelsk bulldog, også kjent som “Bulldog” eller “British Bulldog,” er en populær og distinkt rase med røtter tilbake til 1200-tallet. Engelske bulldoger, med sine rynkete ansikter og tykke kropper, er umiddelbart gjenkjennelige og representerer besluttsomhet og tøffhet.

I denne raseguiden gir vi deg alt du trenger å vite om den unike engelske bulldogen, inkludert blant annet lynne, utseende, fysiske behov og mye annet.

Historie

Den engelske bulldogens historie kan spores tilbake til 1200-tallet i England, hvor de opprinnelig ble oppdrettet for bull-baiting. Denne blodsporten innebar å sette hunder, som engelsk bulldog, mot en okse i en ring. Bulldogs ble også brukt i bjørnelokking og andre former for dyrekamp.

Rasens utholdenhet og mot gjorde dem godt egnet for disse grusomme idrettene, og de fikk raskt popularitet blant arbeiderklassen. Men med fremveksten av dyrerettighetsbevegelser og forbudet mot bull-baiting på 1800-tallet, endret Bulldogens rolle seg fra kamphund til selskapshund.

I løpet av denne tiden ble bulldoger selektivt avlet for å være mindre og mer føyelige, noe som førte til utviklingen av den moderne engelske bulldogen vi kjenner i dag. Rasen ble offisielt anerkjent av American Kennel Club i 1885 og har siden blitt en av de mest populære hunderasene i USA og Storbritannia.

I Norge raseklubben Norsk Bulldog Klubb en av landets eldste raseklubber, noe som sier noe om hvor lenge denne hunderasen har vært populær, også her til lands.

I dag er engelske bulldoger kjent for sin kjærlige og kjærlige natur, noe som gjør dem til gode følgesvenner for både familier og enkeltpersoner. De er også et vanlig syn i popkultur og media, ofte brukt som maskoter og symboler på styrke og besluttsomhet.

Det er viktig å merke seg at rasen har hatt noen helseproblemer på grunn av sin historie med selektiv avl, noe som har ført til en rekke helseproblemer som pustevansker, overoppheting og fedme.

Størrelse og utseende

Engelsk bulldog er en muskuløs og kompakt rase med et rynket ansikt og en kort, flat nese. De veier vanligvis 11 til 25 kg og er 30 til 40 cm høy ved skulderen.

Engelsk bulldog guide

Den engelske bulldogens hode, som er stort og rundt med utpregede kinn og rynker, er et av dens mest karakteristiske trekk. Øynene deres er runde og mørke, og ørene er små og foldede. Bulldogs har et bredt og dypt bryst, samt korte og tette ben.

Pelsen deres er kort og glatt, og den kommer i hvite, fawn, brindle og røde farger. De har en pels med lite hårfall, noe som gjør dem til et utmerket valg for allergikere.

Engelske bulldoger har en distinkt, avslappet og rolig gangart som gir dem et utseende som vagling. Dette er fordi de har korte ben og brede bryster. De er også kjent for sitt karakteristiske “underbitt”, forårsaket av at kjeven deres er kortere enn skallen.

Temperament

Den engelske bulldogen er kjent for sitt vennlige og kjærlige temperament. De er vanligvis veldig lojale og hengivne til sine eiere, og de trives med menneskelig selskap. De er flotte med barn og er utmerkede familehunder. De er også kjent for å være godmodige og tålmodige, noe som gjør dem godt egnet for hjem med eldre voksne eller personer med nedsatt funksjonsevne.

Bulldogs er ikke typisk aggressive og har en rolig og avslappet personlighet. De kan til tider være sta, men med riktig trening og sosialisering kan de være veloppdragne og lydige.

Fysiske behov og mosjon

Engelsk bulldog har moderate fysiske behov og kan tilpasse seg en rekke livssituasjoner. De krever ikke mye trening og er kjent for å ha lav energi, noe som gjør dem godt egnet for å bo i leiligheter eller hjem med begrenset plass. De er også godt egnet for hjem der eierne ikke er i stand til å gi mye trening på grunn av helse- eller mobilitetsproblemer.

Bulldogs er kjent for å ha pustevansker og bør ikke overmosjoneres, spesielt i varmt og fuktig vær. De er mer komfortable i moderate temperaturer og bør beskyttes mot ekstrem varme og kulde.

En kort daglig spasertur er nok til å dekke deres fysiske behov. De anbefales ikke for hjem der de blir stående alene i lange perioder, da de er en sosial rase og trives med menneskelig selskap.

Når det gjelder kosthold, har engelske bulldoger en tendens til å gå opp i vekt lett, så det er viktig å overvåke matinntaket og sørge for at de får riktig mengde trening. Et kosthold av høy kvalitet som passer for deres størrelse og energinivå er viktig for å opprettholde deres generelle helse.

Engelsk bulldog trening

Det å trene en engelsk bulldog kan være litt av en utfordring, da de til tider kan være sta og selvstendige. Men med tålmodighet, konsistens og positiv forsterkning kan Bulldogs trenes til å være veloppdragne og lydige.

Engelsk bulldog trening

Her er noen tips for å trene en engelsk bulldog:

 1. Begynn tidlig: Jo tidligere du begynner å trene bulldogen din, jo bedre. En engelsk bulldog valp er mer mottakelige for trening enn voksne bulldoger, og har en tendens til å lære raskere.
 2. Positiv forsterkning fungerer godt med bulldogs. Dette inkluderer godbiter, ros og hengivenhet. Unngå å bruke straff eller fysisk makt, da dette kan skade båndet ditt med hunden din.
 3. Vær konsekvent: Når det kommer til å trene en Bulldog, er det å være konsekvent viktig. Bruk de samme kommandoene og treningsteknikkene hver gang, og sørg for at alle i husstanden følger samme prosedyre.
 4. Hold treningsøktene korte: Ettersom engelske bulldoger har kort oppmerksomhet, bør treningsøktene ikke vare mer enn 10 til 15 minutter.
 5. Engelske bulldoger kan være på vakt mot fremmede og andre dyr, så det er viktig å sosialisere dem fra en ung alder. For å hjelpe dem til å bli veltilpassede og selvsikre, bør de utsettes for mange mennesker, dyr og miljøer.
 6. Lær dem hvordan de skal håndtere deres distinkte fysiske egenskaper. Bulldogs har noen fysiske egenskaper som kan gjøre dem utsatt for visse helseproblemer, for eksempel pustevansker. Det er avgjørende å trene dem til å trives i en rekke situasjoner og miljøer, samt å være klar over deres fysiske begrensninger.

Pleie og stell av Engelsk bulldog

Engelske bulldoger er kjent for å kreve lite vedlikehold når det gjelder stell. Deres korte, glatte pels krever ikke mye børsting, og de er en rase med lav mengde røyting, noe som gjør dem til et godt alternativ for de som ser etter en allergivennlig hund.

Her er noen tips for pleie og stell av en engelsk bulldog:

 1. Børst pelsen regelmessig: Bulldogs krever ikke mye børsting, men det er likevel en god idé å børste pelsen én gang i uken for å fjerne løst hår og smuss. En gummibørste eller en myk børste fungerer bra.
 2. Bad dem etter behov: Bulldogen trenger ikke å bades ofte, men den bør bades når de blir skitne eller illeluktende. Sørg for å bruke en mild, hundespesifikk sjampo for å unngå å irritere den sensitive huden deres.
 3. Rens rynkene: Denne hunderasen er kjent for sine karakteristiske rynker, som kan fange smuss og bakterier. Sørg for å rense rynkene deres regelmessig, med en fuktig klut og et mildt, hundespesifikt rengjøringsmiddel.
 4. Trim neglene: Neglene hos engelske bulldoger vokser raskt, så det er viktig å trimme dem regelmessig for å unngå at de blir for lange og forårsaker ubehag eller skader.
 5. Puss tennene: Rasen er utsatt for tannproblemer, så det er viktig å pusse tennene regelmessig for å forhindre oppbygging av plakk og tannstein.
 6. Sjekk ørene deres: Ørene hos en engelsk bulldog kan lett bli infisert, så det er viktig å sjekke dem regelmessig og rengjøre dem om nødvendig.

Helse

Engelsk bulldog norge

Selv om engelske bulldoger er en kraftig og robust rase, er de utsatt for visse helseproblemer. Det er viktig å være klar over disse problemene og ta de nødvendige skritt for å holde hunden din frisk.

Her er noen helseproblemer du bør være oppmerksom på når du eier en engelsk bulldog:

 1. Pustevansker: Bulldogene er kjent for sine korte snuter, som kan gjøre det vanskelig for dem å puste. Dette kan føre til luftveisproblemer, som snorking, pesing og overoppheting. Det er viktig å holde hunden i et kjølig og godt ventilert miljø, og unngå å overtrene dem.
 2. Fedme: Engelsk bulldoger kan lett bli overvektige, noe som kan føre til en rekke helseproblemer, som diabetes, leddproblemer og hjertesykdom. Det er viktig å overvåke kostholdet og sørge for at de får riktig mengde trening.
 3. Hudproblemer: Rasen er utsatt for hudproblemer som tørr hud og akne. Det er derfor viktig å holde huden ren og fuktet, og unngå å bruke sterke såper eller sjampoer.
 4. Øyeproblemer: Engelske bulldogs er utsatt for øyeproblemer, som kirsebærøye, entropion og ektropion. Det er viktig å sjekke øynene deres regelmessig og å konsultere en veterinær hvis du merker noen problemer.
 5. Hoftedysplasi: Disse hundene kan være utsatt for hoftedysplasi, som er en genetisk tilstand som gjør at hofteleddet utvikler seg feil. Dette kan føre til smerte, halthet og leddgikt.
 6. Varmefølsomhet: Engelsk bulldog er følsom for varme og kan lett overopphetes, noe som kan føre til heteslag. Det er viktig å oppbevare dem i et kjølig og godt ventilert miljø, og unngå å overtrene dem i varmt og fuktig vær.

Det er viktig å merke seg at Bulldogs også kan ha andre helseproblemer som ikke er spesifikke for rasen, men som er vanlige hos hunder. Regelmessige kontroller hos en veterinær, et sunt kosthold og mosjon, og riktig stell kan bidra til å holde hunden sunn og forhindre eller lindre noen av disse problemene.

5 fakta om Engelsk bulldog

 1. Bulldogs ble opprinnelig avlet for bull-baiting. Denne blodsporten innebar å sette hunder, som Bulldog, mot en okse i en ring.
 2. Engelsk bulldog er kjent for sitt vennlige og kjærlige temperament. De er vanligvis veldig lojale og hengivne til sine eiere, og de trives med menneskelig selskap.
 3. Med sine rynkete ansikter og tettsittende kropper har engelske bulldoger blitt et symbol på besluttsomhet og utholdenhet. De brukes ofte som maskoter og symboler på styrke og mot.
 4. Den engelske bulldogen er en av de mest populære hunderasene i USA, og er på 4. plass i American Kennel Clubs rangering av de mest populære rasene.
 5. Engelske bulldogs har blitt omtalt i en rekke populærkulturer og medier, inkludert filmer, TV-serier og reklamefilmer.

Passende lek og aktiviteter for Engelsk bulldog

Engelske bulldoger er ikke kjent for å være altfor aktive, og de har en tendens til å nyte å slappe av i huset og ta korte turer. Imidlertid liker de fortsatt å leke og delta i aktiviteter med eierne sine. Her er noen passende leker og aktiviteter for engelske bulldoger:

Engelsk bulldog valp

 1. Korte turer: Bulldogs liker å ta korte turer og utforske nabolaget. De er ikke kjent for å være høyenergiske, så korte turer er nok til å dekke deres fysiske behov.
 2. Apport (i korte økter): Bulldogs liker å leke apport med eierne sine. De orker kanskje ikke lange apportkamper, men de vil like å spille i korte perioder.
 3. Tautrekking: Disse hundene liker å leke tautrekking med eierne sine. Dette kan være en fin måte å knytte bånd til engelsk bulldog valp og gi den litt mosjon.
 4. Puslespill: De fleste hunder, engelsk bulldog inkludert, liker å løse gåter, og interaktive leker kan gi dem mental stimulering.
 5. Kosetid: Er det noe engelske bulldoger liker veldig godt, så er det å tilbringe tid med eierne sine og elsker å kose. De er kjent for å være kjærlige og godhjertede, og de vil like å tilbringe tid med eierne sine.

Selv om engelske bulldoger er gode familiehunder, finnes det andre raser som passer bedre for familie som vil være litt mer aktive. Både labradorer og golden retrivere kan være utsøkte alternativer for de som ønsker hunder som er like gode med barn og familie som den engelske bulldogen, men samtidig kan være med familien på tur i marka.

Spørsmål og svar om Engelsk bulldog

Er engelsk bulldog en bra familiehund?

Ja, engelske bulldoger er kjent for å være flinke med barn. De er vennlige, tålmodige og godmodige, noe som gjør dem godt egnet for hjem med barn og som familiehund. De er derimot ikke godt egnet til å bli med på tur i marka.

Røyter engelsk bulldog mye?

Nei, engelske bulldoger er en rase med lite røyting. Deres korte, glatte pels krever ikke mye børsting og de røyter ikke mye hår.

Er engelsk bulldog god med andre dyr?

Engelske bulldoger kan være på vakt mot fremmede og andre dyr, så det er viktig å sosialisere dem fra en ung alder. Med riktig sosialisering kan de komme godt overens med andre kjæledyr.

Kan engelsk bulldog bo i leilighet?

Ja, engelske bulldoger er godt egnet for leiligheter. De er ikke veldig energiske og krever ikke mye trening, noe som gjør dem godt egnet for hjem med begrenset plass.

Har engelsk bulldog noen helseproblemer?

Engelske bulldoger kan være utsatt for visse helseproblemer, som pustevansker, fedme, hudproblemer, øyeproblemer, hofteleddsdysplasi og varmefølsomhet. Regelmessige kontroller hos en veterinær, et sunt kosthold og mosjon, og riktig pleie kan bidra til å holde bulldogen sunn og forhindre eller lindre disse problemene.

Kan engelsk bulldog være alene i lang tid?

Nei, engelske bulldoger er en sosial rase og trives med menneskelig selskap. De bør ikke være alene i lange perioder, da de kan utvikle separasjonsangst.

Hvor mye mosjon krever engelsk bulldog?

Engelske bulldoger krever ikke mye mosjon. De er lavenergiske hunder og en kort daglig spasertur er nok til å dekke deres fysiske behov.

Mari Myrvold er en profesjonell hundefrisør og oppdretter med over 15 års erfaring. Hun har en dyp forståelse av rasers egenskaper og stellbehov, og driver sin egen kennel sammen med familien. Hennes lidenskap er å sikre høye rasestandarder med sunne hunder som kan leve i mange år, uten alvorlige helseproblemer.

Leave a Comment