Labrador guide – Bli kjent med verdens mest populære hunderase

Labrador er en av de mest populære hunderasene som finnes, ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er lett å skjønne hvorfor disse vennlige, lekne og familiekjære hundene har fått en så stor plass i hjertet til hundeelskere verden over.

I denne Labrador-raseguiden skal vi gjøre deg bedre kjent med denne fantastiske hunden og fortelle deg alt du trenger å vite om det som er verdens mest populære hund.

Historie – hvor stammer labradoren fra?

Labrador Retriever er en hunderase som oppsto i Newfoundland, Canada på 1800-tallet. De ble opprinnelig avlet for å hjelpe fiskerne med å trekke inn garnene deres, og ble kjent som St. John’s Dog. Disse hundene ble også brukt som retrievere av vilt, som ender og fisk, for jegere.

På begynnelsen av 1800-tallet begynte rasen å bli importert til England, hvor de ble videreutviklet og foredlet for sine apporteringsevner. Rasens navn ble endret til Labrador Retriever for å gjenspeile deres opprinnelsessted og deres rolle som retriever.

Rasen fikk anerkjennelse fra Kennel Club (UK) i 1903, og fra American Kennel Club (AKC) i 1917. Labrador Retriever ble raskt en av de mest populære rasene i både Norge, Storbritannia og USA, og den er fortsatt en av de mest populære rasene i dag. I Norge er det imidlertid Border Collie som troner øverst på popularitetslistene, men labradoren er ikke langt bak.

Labradorer er kjent for sin intelligens, treningsevne og tilpasningsevne. De har blitt trent til mange formål, som tjenestehunder, terapihunder, førerhunder, jakt, og søk og redning. Deres milde og vennlige natur gjør dem også til flotte familiedyr.

Gjennom historien har labradorer blitt brukt til forskjellige oppgaver, men deres evne til å hente vilt gjorde dem til en favoritt blant jegere, og det har vært denne evnen som har gjort at rasen har utviklet seg til de forskjellige formålene den tjener i dag. Med riktig trening og sosialisering er Labrador Retriever en allsidig og pålitelig hund.

Labrador størrelse og utseende

Labrador Retriever er en middels til stor hunderase. De har en sterk og atletisk bygning, med et bredt hode, sterke kjever og en tykk, vannavstøtende pels.

Labrador guide

Rasen er vanligvis mellom 54 og 62 cm høy ved skulderen, og veier mellom 25 og 35 kg. De har en tykk, dobbel pels som kommer i tre fargevarianter: svart, gul og sjokolade. Den svarte pelsen er skinnende og glatt, den gule pelsen kan variere fra en blek krem til en rik, gylden farge, og sjokoladepelsen kan variere fra en lys “sølv” farge til en mørk, nesten svart “sjokolade”-farge.

Labradorer har en sterk, kraftig hale som er tykk ved bunnen og smalner til en tynnere spiss. De har også svømmeføtter, noe som gjør dem til utmerkede svømmere. De har godt muskulerte, sterke ben og et dypt bryst som gjør at de kan ha utholdenhet til å jobbe hardt og jakte i lange perioder.

Temperament – Derfor er labradoren en perfekt familiehund

Labrador Retriever er kjent for sitt vennlige, utadvendte og ivrige temperament. Dette er en av grunnene til at labradorer er blant verdens mest elskede hunder. De er svært omgjengelige hunder som trives med menneskelig samhandling og liker å tilbringe tid med familiene sine. De er også veldig flinke med barn og er gode lekekamerater.

En av de mest elskverdige egenskapene til Labrador Retriever er ønsket om å behage. De vil gjøre alt de kan for å gjøre eierne fornøyde, og reagere godt på positive forsterkningstreningsmetoder. De er også svært matmotiverte og vil jobbe hardt for godbiter og ros.

Når det gjelder personlighet, beskrives Labradorer ofte som lekne, sprudlende og kjærlige. De er lojale og kjærlige hunder som knytter sterke bånd til familiene sine. De er også kjent for å være omgjengelige og tilpasningsdyktige, noe som gjør dem til gode følgesvenner for folk i alle aldre og livsstiler.

Hvis du ser etter en perfekt familiehund er det ingen tvil om at labradoren bør være en av de heteste kandidatene. Andre alternativer kan være den like snille og vennlige Golden Retriever. Mange familier ender ofte opp med disse to hundene som de beste alternativene til en familiehund.

Fysiske behov og mosjon

Labrador Retriever er en middels til stor rase som har sterk, atletisk bygning og høyt energinivå. De har et sterkt ønske om å jobbe og leke, noe som gjør at de har mange fysiske behov som må dekkes.

Når det gjelder trening, krever Labradorer regelmessig og konsekvent fysisk aktivitet for å holde seg sunn og lykkelig. De har mye energi og trenger å kunne bruke den på en sunn og konstruktiv måte. De er svært aktive hunder som trenger mange muligheter til å løpe, leke og brenne av energi. En vanlig daglig spasertur og minst én kraftig daglig treningsøkt som løping, apportering eller svømming er ideelt.

I tillegg til regelmessig mosjon, trenger labradorer også mange muligheter til å leke og utforske. De er naturlig nysgjerrige og elsker å undersøke omgivelsene sine. De er også naturlige svømmere og liker å leke i vann.

Når det gjelder kosthold, er Labs generelt sunne hunder som ikke har noen spesifikke diettkrav. De bør få et balansert kosthold som passer for deres alder, størrelse og aktivitetsnivå.

Totalt sett har Labs mange fysiske behov som må dekkes, inkludert regelmessig trening og muligheter til å leke og utforske. De er svært aktive hunder som krever mye fysisk aktivitet og mental stimulering for å holde seg friske og glade.

Labrador trening

Å trene en labrador retriever kan være en givende opplevelse for både hunden og eieren. Denne hunderasen er svært intelligent og trenbar, noe som betyr at de kan utmerke seg i en rekke aktiviteter og oppgaver.

Labrador trening

En av de beste måtene å trene en labrador på er gjennom positive forsterkningsmetoder. Labradorene er ivrige etter å glede eierne sine og reagerer godt på ros, godbiter og andre belønninger. Positiv forsterkningstrening fokuserer på å belønne hunden for ønsket oppførsel, i stedet for å straffe den for uønsket oppførsel. Denne typen trening er ikke bare effektiv, men den bidrar også til å bygge et sterkt bånd mellom hunden og dens eier.

Når du trener en labrador valp, er det viktig å starte med grunnleggende lydighetskommandoer som sitt, bli, kom og hæl. Disse kommandoene gir et grunnlag for mer avansert trening, som agility og apportering.

Det er også viktig å trene hunden din til å gå i bånd, samt tilbakekalling, noe som betyr å trene hunden din til å komme tilbake til deg når du roper på den, slik at du har kontroll over hunden, og kan bringe den tilbake i sikkerhet om nødvendig.

Et annet viktig aspekt ved å trene en labrador er sosialisering. Labradorer er omgjengelige hunder som trives med menneskelig interaksjon, men de må eksponeres for en rekke mennesker, dyr og miljøer for å utvikle seg til veltilpassede, veloppdragne voksne. Sosialisering bør begynne tidlig og fortsette gjennom hundens liv.

Det er også viktig å huske at trening bør være konsekvent, med klare regler og grenser. Labradorer er svært energiske og trenger en sterk flokkleder for å gi struktur og veiledning. Konsistens og tydelig kommunikasjon vil hjelpe hunden til å forstå hva som forventes av den.

Til slutt, som med enhver hund, krever trening tålmodighet og konsistens. Trening er ikke bare en engangshendelse, men en pågående prosess, så vær forberedt på å bruke tid på å jobbe med hunden din regelmessig.

Alt i alt er labradorer svært intelligente og trenbare hunder.

Helse

Som de fleste hunderaser har Labrador retrievere et potensial for visse helseproblemer. Regelmessige veterinærkontroller og et riktig kosthold kan bidra til å holde din Labrador Retriever sunn, men det er viktig å være klar over de potensielle helseproblemene som kan påvirke rasen.

Et av de vanligste helseproblemene hos labradorer er fedme. Disse hundene har et høyt energinivå og trenger mye mosjon, men de har også en tendens til å spise mye. Overfôring og mangel på mosjon kan føre til vektøkning og fedme, noe som kan belaste ledd, hjerte og føre til diabetes.

Hofte- og albuedysplasi er også vanlige bekymringer i rasen. Dette er arvelige tilstander som fører til at hofte- og albueleddene utvikler seg unormalt, noe som resulterer i smerter og leddgikt. Regelmessig trening, opprettholdelse av en sunn vekt og bruk av kosttilskudd kan bidra til å forhindre eller dempe symptomene på disse tilstandene.

Labradorer er også utsatt for visse typer øyesykdommer, som progressiv retinal atrofi (PRA) og grå stær. Disse tilstandene er arvelige og kan føre til blindhet. Regelmessige øyeundersøkelser kan bidra til å oppdage disse tilstandene tidlig, og i noen tilfeller kan kirurgi bidra til å bremse eller stoppe utviklingen av sykdommen.

Et annet helseproblem som kan påvirke labradorer er Exercise Induced Collapse (EIC), en genetisk lidelse som får en hund til å oppleve svakhet og kollapser etter perioder med intens trening. Denne tilstanden er arvelig og det er viktig å få testet hunden før avl, eller ha en hund fra en oppdretter som allerede har testet.

Videre har Labrador Retrievere en disposisjon for visse typer kreft som lymfom, hemangiosarkom og mastcellesvulster. Regelmessige kontroller og screeninger kan bidra til å oppdage disse tilstandene tidlig, noe som gir hunden en bedre sjanse for å overleve.

Totalt sett er labradorer generelt sunne hunder, men de er utsatt for visse helseproblemer. Regelmessige veterinærkontroller og et riktig kosthold, sammen med en sunn treningsrutine, kan bidra til å holde din Labrador Retriever sunn. Sørg derfor for å gi labradoren riktig type mat og ernæring.

Aktiviteter og lek med labrador

Labrador retrievere er svært aktive og energiske hunder som elsker å leke og har et sterkt ønske om å jobbe. De trenger mange muligheter til å løpe, leke og brenne av energi, så det er viktig å gi dem en rekke aktiviteter og leker som passer til rasen deres.

Labrador valp
 • Apport er en klassisk aktivitet som er perfekt for labradorer. De har et naturlig apporteringsinstinkt og elsker å jage etter og hente baller, frisbees og andre gjenstander. Å leke apport er en fin måte å brenne av energi og styrke båndet mellom hunden og eieren.
 • Svømming er også en utmerket aktivitet for labradorer. De har svømmeføtter, som gjør dem til naturlige svømmere, og de elsker å leke i vannet. Denne aktiviteten er også bra for hunder med leddproblemer, da den bidrar til å redusere trykket på leddene og gir trening med lav effekt.
 • Agilitytrening er en annen flott aktivitet for labradorer. Disse hundene er svært trenbare og elsker å lære nye ting. Agilitytrening gir en morsom og utfordrende måte å holde dem fysisk og mentalt stimulert, samtidig som den bygger et sterkt bånd mellom hunden og eieren.
 • Lydighetstrening er også en viktig aktivitet for labradorer. Disse hundene er svært intelligente og elsker å glede eierne sine, så lydighetstrening er en fin måte å holde dem mentalt stimulert og bygge et sterkt bånd mellom hunden og eieren.
 • Hvis du leter etter aktiviteter å gjøre med hunden din, elsker labradorer å drive med mange hundesporter som flyball, bryggedykking og til og med lure coursing, alle aktiviteter der de kan bruke energien og styrken.
 • Endelig er labradorer også gode tur- og campingkompanjonger. De har mye energi og elsker å utforske, så å ta dem med på utendørseventyr er en fin måte å brenne av energi og knytte bånd til dem.

Stell og pleie av labrador

Det å stelle en Labrador Retriever er relativt enkelt, takket være deres korte, tykke, vannavstøtende pels. Imidlertid røyter de mye i sesong, noe som kan være to ganger i året, og de krever regelmessig pleie for å opprettholde utseendet og holde labrador-røytingen under kontroll.

En av de viktigste pleieoppgavene for labradorer er vanlig børsting. Den korte, tykke pelsen deres kan bli mattet hvis den ikke børstes regelmessig. En børste av god kvalitet vil fungere bra. Det å børste labradoren én eller to ganger i uken vil bidra til å fjerne løst hår, smuss og rusk, og vil bidra til å fordele de naturlige oljene gjennom pelsen.

Bad bør gis etter behov, avhengig av hundens aktivitetsnivå og miljøet den utsettes for. Med regelmessig børsting bør et månedlig bad være tilstrekkelig for å holde labradoren din ren og skinnende. Når du bader hunden bør du bruke en mild hundesjampo, og sørge for å skylle alt såpeskum grundig for å unngå hudirritasjoner.

Labradorer trenger også å trimme neglene regelmessig, siden overgrodde negler kan forårsake smerte og skade på føttene og bena. Hvis du kan høre neglene klikke på gulvet, er det på tide med negletrimming. Bruk av en neglesliper kan gjøre denne prosessen mindre stressende for hunden.

I tillegg til vanlig stell, trenger labradorer også regelmessig tannpleie. Puss labradorens tenner minst to ganger i uken med en tannbørste og tannkrem spesielt utviklet for hunder, og gi tanntyggeleker for å holde tennene rene og sterke.

Til slutt er det viktig å sjekke labradorens ører regelmessig og holde dem rene. Disse hundene har lange, floppy ører som kan fange smuss og voks, noe som kan føre til ørebetennelse. Rengjøring av hundens ører én gang i uken med en bomullsdott og en mild ørerens vil bidra til å forhindre infeksjoner.

Totalt sett krever pleie av en labrador retriever regelmessig børsting, sporadisk bading, negleklipping, tannpleie og ørerens.

Labrador norge

5 fakta om labradorer

 1. Labrador retrievere er en av de mest populære hunderasene i verden. De har konsekvent blitt rangert som den mest populære rasen både i USA og Storbritannia i mange år, samtidig som de i Norge også har vært fast innvetar i toppen av popularitetslistene.
 2. Labrador Retrieverens navn kommer fra det geografiske området der rasen først ble utviklet: Labradorhalvøya i Canada. De ble opprinnelig avlet til å være en brukshund, brukt til å hente fisk og vilt.
 3. Labradorer er kjent for sine svømmehudsføtter, noe som gjør dem til utmerkede svømmere. De har en naturlig forkjærlighet til vann, og det er ikke uvanlig å se en labrador hoppe i et basseng eller en innsjø for moro skyld eller for å leke apport med en ball eller pinne.
 4. Labradorer har en god luktesans, noe som gjør dem godt egnet for visse typer jobber, som søk og redning, narkotikadeteksjon og bombedeteksjon. De er også godt egnet som service-, terapi- og førerhunder.
 5. Labradorer er kjent for sine vennlige og utadvendte personligheter. De blir ofte referert til som “den ultimate familiehunden” fordi de er kjærlige og lojale hunder, og de kommer godt overens med både barn og voksne.

Ofte stilte spørsmål om labradorer

Hvor gammel blir en labrador?

Gjennomsnittlig levetid for en Labrador Retriever er rundt 10-12 år. Men med riktig pleie, kosthold og regelmessige veterinærbesøk kan noen labradorer leve opptil 14 år eller mer.

Hva er noen vanlige helseproblemer for labradorer?

Noen vanlige helseproblemer for labradorer inkluderer hofte- og albuedysplasi, fedme, treningsindusert kollaps (EIC), progressiv retinal atrofi (PRA) og visse typer kreft som lymfom, hemangiosarkom og mastcellesvulster.

Hvor mye mosjon trenger trenger en labrador?

Labradorer har høye energinivåer og krever mye trening for å holde seg frisk, glad og unngå overvekt. De trenger minst 30 til 60 minutter med aktiv trening om dagen. Dette kan inkludere aktiviteter som løping, svømming, apportering eller agility.

Røyter labradorer mye?

Ja, labradorer er kjent for å røyte mye, spesielt i røyteperioder. De har en tykk dobbel pels som røyter seg året rundt, men med mer intens røyting to ganger i året. Regelmessig stell, for eksempel børsting, kan bidra til å redusere røytingen.

Kan labradorer bo i leiligheter?

Labradorer kan klare seg godt i leiligheter hvis de får nok trening og mental stimulering. De er imidlertid en aktiv rase som krever mye mosjon, så det kan være vanskelig å dekke behovene i en liten leilighet. De egner seg bedre til boliger med hage eller i områder med mange muligheter for trening.

Er labradorer gode med barn?

Ja, labradorer er kjent for å være gode med barn. De er vennlige, utadvendte og kjærlige, noe som gjør dem til gode lekekamerater. De har også høy toleranse for røff lek, og er tålmodige med barn.

Hvordan trene en labrador?

Labradorer er svært åpne for trening og reagerer godt på positive forsterkningsmetoder. Dette betyr å belønne hunden for ønsket oppførsel, i stedet for å straffe den for uønsket oppførsel. De drar også nytte av sosialisering og regelmessige hundetreningstimer, som lydighet eller agility.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment