Amerikansk Pitbullterrier (Pitbull) Norge – Raseguide

Amerikansk pitbullterrier er en mye omdiskuert hunderase, kjent for sin styrke, lojalitet og hengivenhet overfor sine menneskelige familier. Imidlertid har de også et rykte for å være aggressive og farlige.

I denne raseguiden vil vi utforske historien, fysiske egenskaper, temperament og fysiske behov til pitbullterriere, samt tips for trening, stell og vedlikehold av helsen. Så les videre for å lære alt om amerikansk pitbull!

Historien til amerikansk pitbull

Historien til pitbullterrier er kompleks, med røtter i både Storbritannia og USA. Forfedrene til den moderne pitbull terrier ble avlet opp i Storbritannia for bull-baiting, en populær sport der hunder ble satt opp mot en okse i en lukket arena. Disse tidlige “Bulldogs” ble avlet for styrke, utholdenhet og mot, og var kjent for sin evne til å gripe og holde på oksen.

På 1800-tallet brakte mange innvandrere sine Bulldogs til USA, hvor de ble brukt til en rekke formål, inkludert jakt, gjeting og som generelle gårdshunder. Over tid ble disse bulldogene avlet med andre raser, for eksempel terriere, for å skape en ny rase kjent som American Pit Bull Terrier.

På begynnelsen av 1900-tallet ble amerikansk pitbullterrier en populær rase for hundekamp. Denne brutale sporten førte til rasens negative rykte og mange stater og byer vedtok rasespesifikk lovgivning som begrenset eller forbød Pitbull-eierskap.

Til tross for denne negative historien, holdes mange Pitbulls i dag som kjærlige familiedyr og deltar i ulike hundesporter som vekttrekk, lydighet og smidighet. Pitbulls popularitet har vært økende igjen de siste årene på grunn av deres kjærlige, lojale natur og evne til å bli trent til ulike formål. American Kennel Club anerkjenner ikke Pitbull som en rase, men United Kennel Club og American Dog Breeders Association gjør det.

Pitbull terrier i Norge

Pitbullterriere ble introdusert til Norge på 1980-tallet. På den tiden ble disse hundene ansett som statussymboler og ble ofte brukt til å beskytte narkotikahandleres interesser. Dette førte til at amerikansk pitbullterrier fikk et dårlig rykte i Norge.

I Norge er det ikke lov å importere eller avle pitbulls. Dette har vært tilfellet siden 2004 da det ble innført et forbud mot rasen. Denne beslutningen ble tatt etter flere tilfeller av alvorlige angrep fra pitbullterriere i Norge.

Det er mange meninger om pitbullen og deres lovlighet i Norge. Noen mener at disse hundene er farlige og at forbudet er nødvendig for å beskytte samfunnet mot potensielle farer. Andre mener at pitbuller er snille og kjærlige hunder som kan være flotte kjæledyr hvis de blir riktig trent og behandlet.

Amerikansk pitbullterrier størrelse og utseende

pitbull valp

Amerikansk pitbullterrier er en middels stor rase med en sterk, atletisk bygning. De veier vanligvis mellom 18-35 kg og er 43-48 cm høye ved skulderen. De har en kort, glatt pels som kommer i en rekke farger, inkludert svart, blå, brindle, fawn, rød, hvit og mer.

En av de mest karakteristiske fysiske egenskapene til pitbullterrier er deres brede hode med en bred, kraftig kjeve. De har en sterk, muskuløs nakke og et dypt bryst. Ørene deres er vanligvis beskåret, men hvis de er naturlige, er de små til middels i størrelse og kan være rosa, halvstikkede eller helt oppreiste. Halen deres er vanligvis forankret, men hvis den er naturlig er den middels lang og smalner til et punkt.

Pitbulls er kjent for sin styrke og smidighet, og har en sterk, atletisk konstruksjon som lar dem utmerke seg i en rekke aktiviteter, fra vekttrekking til smidighetstrening. Den korte pelsen er enkel å vedlikeholde, og de har et elegant, atletisk utseende som gjør at de skiller seg ut i mengden.

Amerikansk pitbull terrier – Temperament

Pitbull terrier er kjent for sin lojalitet, hengivenhet og kjærlighet til sine menneskelige familier. De er svært sosiale og trives med menneskelig selskap. De er også kjent for å være flinke med barn og beskrives ofte som lekne og energiske. De er en intelligent rase som er ivrige etter å glede og enkle å trene.

Til tross for deres rykte for å være aggressive, er pitbullen en folkeorientert rase som krever oppmerksomhet og hengivenhet fra deres menneskelige familier. De er beskyttende for sine kjære og er utmerkede vakthunder. De er også kjent for å være gode med andre kjæledyr, så lenge de er ordentlig sosialisert fra en ung alder.

Amerikansk pitbull terrier er svært trenbare og utmerker seg i lydighet, vekttrekk, smidighet og andre hundesporter. De har en sterk arbeidsmoral og er ivrige etter å glede sine menneskelige handlere. Med riktig trening og sosialisering kan Pitbulls bli utmerkede familiedyr og lojale følgesvenner.

Imidlertid er det viktig å merke seg at som enhver rase, har Pitbulls potensial til å vise aggressiv oppførsel hvis de ikke er ordentlig sosialisert, trent og behandlet godt. Det er viktig å gi dem riktig trening, sosialisering og trening, og å sette klare regler og grenser.

Fysiske behov og mosjon

Amerikansk pitbull er en aktiv og atletisk rase som krever mye trening og mental stimulering for å holde seg frisk og glad. De har en sterk arbeidsmoral og liker å delta i en rekke aktiviteter som løping, fotturer, svømming og apportering.

De trenger minst én time med fysisk aktivitet hver dag, som kan inkludere å gå en rask spasertur, en løpetur eller en fottur, eller delta i agility- eller vekttrening. De liker også interaktive leker som tautrekking og interaktive mateleker.

Den amerikanske pitbullterrieren krever også regelmessig mental stimulering for å holde sinnet aktivt og engasjert. Treningsøkter, interaktive leker og puslespill kan alle bidra til å gi den mentale stimuleringen som pitbuller trenger.

Pitbull har en kort, glatt pels som er lett å vedlikeholde. De krever sporadisk børsting for å fjerne løst hår og sporadisk bading for å holde pelsen ren og skinnende. De er også utsatt for tannproblemer, og regelmessig tannpuss er avgjørende for å opprettholde tannhelsen.

Det er også viktig å gi dem et sunt kosthold og holde dem på en sunn vekt for å forhindre fedme-relaterte helseproblemer. Å mate dem med hundemat av høy kvalitet og holde dem på en vanlig fôringsplan kan bidra til å sikre at de får de næringsstoffene de trenger for å holde seg friske.

Pitbullterrier trening

Som nevnt er ikke pitbullerrier lovlig i Norge, men i dette avsnittet gir vi likevell en generell og informativ informasjon for deg som lurer på hvordan pitbullen trenes.

Pitbull trening

Pitbull terriere er svært trenbare og ivrige etter å glede sine mennesker. De har en sterk arbeidsmoral og utmerker seg i lydighet, vekttrekk, smidighet og andre hundesporter. Med riktig trening og sosialisering kan Pitbulls bli utmerkede familiedyr og lojale hunder.

Når du trener en pitbull, er det viktig å bruke positive forsterkningsteknikker, som å belønne god oppførsel med godbiter og ros. Dette vil bidra til å bygge et positivt forhold mellom deg og din Pitbull og gjøre trening mer effektiv.

Det er også viktig å begynne å trene tidlig, ideelt når Pitbull fortsatt er en valp. Valpetrening klasser er en fin måte å sosialisere Pitbull og lære dem grunnleggende lydighetskommandoer. Dette vil bidra til å etablere klare regler og grenser og gjøre dem lettere å trene når de blir eldre.

Det er også viktig å fortsette å trene gjennom hele Pitbulls liv. Regelmessige treningsøkter, selv om de er korte, vil bidra til å holde Pitbull mentalt stimulert og forsterke god oppførsel.

Når du trener en amerikansk pitbull terrier, er det viktig å være konsekvent, tålmodig og fast. Pitbullen kan til tider være sta, men med konsistens og tålmodighet kan de lære å svare på kommandoer og følge regler.

Det er også viktig å huske at pitbuller er en viljesterk rase og kanskje ikke reagerer godt på harde treningsmetoder. Å bruke positiv forsterkning og unngå fysisk avstraffelse vil gi bedre resultater.

Pleie og stell av pitbullterrier

Pitbulls har en kort, glatt pels som er lett å vedlikeholde. De krever sporadisk børsting for å fjerne løst hår og sporadisk bading for å holde pelsen ren og skinnende. Å stelle dem regelmessig vil også bidra til at de ser og føler seg best mulig.

For å stelle en amerikansk pitbullterrier trenger du en børste med fast bust og en metallkam. Start med å børste Pitbulls pels for å fjerne løst hår, smuss og rusk. Bruk metallkammen til å jobbe gjennom eventuelle floker eller matter i pelsen.

Det er også viktig å sjekke Pitbulls ører regelmessig, da de er utsatt for infeksjoner. Rengjør ørene med en bomullsdott eller myk klut og en skånsom, pH-balansert ørerens. Sørg for å holde øregangene tørre etter rengjøring.

Det er også viktig å holde neglene trimmet for å forhindre at de blir for lange og forårsaker ubehag eller skader. Du kan bruke et par hundeklippere eller ta dem med til en profesjonell frisør.

Som nevnt før, er pitbullterrieren også utsatt for tannproblemer. Å pusse tennene regelmessig med en hundespesifikk tannbørste og tannkrem kan bidra til å opprettholde tannhelsen.

Amerikansk pitbull – Helse

amerikansk pitbull terrier norge

Amerikansk pitbullterrier er generelt en sunn rase, men som alle raser er de utsatt for visse helseproblemer. Det er viktig å være klar over disse potensielle helseproblemene, slik at du kan ta skritt for å forhindre eller håndtere dem.

Et av de vanligste helseproblemene hos pitbullen er hofteleddsdysplasi, en genetisk tilstand som får hofteleddet til å utvikle seg unormalt. Dette kan føre til leddgikt og halthet. Regelmessige veterinærkontroller og å holde dem på en sunn vekt kan bidra til å forebygge eller håndtere denne tilstanden.

Pitbuller er også utsatt for hjertesykdommer, for eksempel utvidet kardiomyopati, en sykdom i hjertemuskelen som kan føre til hjertesvikt. For å forhindre eller håndtere denne tilstanden, er det viktig å holde Pitbull i en sunn vekt og ta dem med til regelmessige veterinærkontroller.

Pitbullen kan også utvikle hudallergier, noe som kan forårsake kløe, rødhet og hårtap. For å forhindre eller håndtere hudallergier er det viktig å stelle Pitbullen din regelmessig og holde huden ren og tørr.

Videre kan rasen også utvikle en tilstand som kalles kirsebærøye, som er en prolaps av kjertelen til det tredje øyelokket. Dette kan behandles med kirurgi.

Det er også viktig å merke seg at Pitbulls er utsatt for fedme, noe som kan føre til en rekke helseproblemer. Å mate dem med hundemat av høy kvalitet og holde dem på en vanlig fôringsplan kan bidra til å sikre at de får de næringsstoffene de trenger for å holde seg friske.

5 fakta om amerikansk pitbullterrier

 1. Pitbullen var en gang kjent som “barnepikehunden” på grunn av sin milde og beskyttende natur mot barn. Dette ryktet har endret seg gjennom årene, men mange Pitbulls lager fortsatt flotte familiekjæledyr og er kjent for sin kjærlighet til barn.
 2. Pitbulls ble opprinnelig avlet for bull-baiting, en populær sport i Storbritannia hvor hunder ble satt opp mot en okse i en lukket arena. Dette krevde at de var sterke, seige og modige, noe som fortsatt er noen av egenskapene knyttet til rasen i dag.
 3. Pitbulls har blitt brukt som terapihunder, servicehunder og søk-og-redningshunder. De er svært trenbare og utmerker seg i en rekke aktiviteter, noe som gjør dem egnet for ulike roller.
 4. Pitbulls har en unik kjevestruktur, som lar dem bite ned med en kraft på omtrent 235 pund per kvadrattomme. Dette gjør dem i stand til å gripe og holde fast i en okse, men gjør dem også uegnet for visse idretter som politiarbeid eller beskyttelsesidretter.
 5. Pitbulls har en sterk luktesans og ble brukt til å jakte, spore og finne tapte mennesker.

Passende lek og aktiviteter for pitbull terrier

Pitbullterrier er en aktiv og atletisk rase som liker å delta i en rekke leker og aktiviteter. Her er noen passende lek og aktiviteter som den amerikanske pitbullterrieren kan like:

 1. Agilitytrening: Pitbulls er sterke og smidige, noe som gjør dem godt egnet for agilitytrening. Agilitytrening innebærer å løpe gjennom hinderløyper og er en fin måte å gi din Pitbull både fysisk og mental stimulering.
 2. Vekttrekk: Pitbulls er en sterk rase og liker å jobbe. Vekttrekking er en sport der hunder trekker en tung vogn eller slede, og det kan være en fin måte å gi dem en utfordrende treningsøkt.
 3. Apport: Pitbulls elsker å leke apport, og det er en fin måte å gi dem fysisk trening. De liker også å leke med interaktive leker, for eksempel tautrekking.
 4. Fotturer: Pitbulls elsker friluftsliv og liker å gå lange turer og fotturer. Vandring er en fin måte å gi dem fysisk trening og mental stimulering.
 5. Svømming: Pitbulls er også naturlige svømmere og liker å være i vannet. Svømming er en fin måte å gi dem en helkroppstrening og å kjøle seg ned på varme dager.
 6. Trening og lydighet: Pitbulls er svært trenbare og liker å lære nye ting. Trening og lydighetsklasser kan gi dem mental stimulering og en måte å knytte bånd til sine menneskelige handlere på.

Det er også viktig å merke seg at Pitbulls liker å være sammen med sine menneskelige familier og tilbringe kvalitetstid med dem. De liker også å få oppgaver og ansvar, som å bære ryggsekk mens de går på tur.

Alternativer til pitbull

Pitbull har vært en populær hunderase i mange år, men på grunn av forbudet mot rasen i Norge, er det viktig å se etter alternative raser for de som ønsker seg en hund med lignende egenskaper. Her er noen alternativer til pitbull som kan være aktuelle for potensielle eiere.

 1. Boxer:
  Boxer er en annen kraftig og atletisk rase som kan være et alternativ til pitbull. Boxere er kjent for sin intelligens og lojalitet til eieren sin. Rasen er også leken og energisk, og trenger mye mosjon og aktivitet. Boxere er tillatt i Norge og er populære som familiehunder.
 2. Staffordshire Bull Terrier:
  Staffordshire Bull Terrier, også kjent som Staffie, er en mindre hunderase som er kjent for sin styrke og utholdenhet. Staffie er en lojal og hengiven hund som trives med å være rundt mennesker. Rasen er også aktiv og trenger mye mosjon og stimulering. Staffie er tillatt i Norge.
 3. Rottweiler:
  Rottweiler er en stor og kraftig rase som er kjent for sin intelligens og lojalitet. Rasen er også aktiv og trenger mye mosjon og stimulering. Rottweiler er tillatt i Norge og er populære som vakthunder og familiehunder.

Spørsmål og svar om Pitbull

Er amerikansk pitbullterrier aggresiv?

Amerikansk pitbull har rykte på seg for å være aggressive, men dette er ikke alltid tilfelle. Med riktig trening, sosialisering og omsorg, kan Pitbulls bli utmerkede familiekjæledyr og lojale hunder. Aggressiv oppførsel er ofte et resultat av dårlig trening, sosialisering eller misbruk.

Er pitbullterrier farlige?

Pitbullterrier, som alle raser, har potensial til å være farlige hvis de ikke er riktig trent, sosialisert og behandlet godt. Men med riktig trening, sosialisering og omsorg kan Pitbulls være like trygge og kjærlige som alle andre raser.

Trenger amerikansk pitbull mye mosjon?

Amerikansk pitbullterrier er en aktiv og atletisk rase som krever mye trening og mental stimulering for å holde seg frisk og glad. De trenger minst én time med fysisk aktivitet hver dag, som kan inkludere å gå en rask spasertur, en løpetur eller en fottur, eller delta i agility- eller vekttrening.

Er pitbull terrier gode med barn?

Pitbulls er kjent for å være gode med barn og beskrives ofte som lekne og energiske. Med riktig sosialisering og trening kan Pitbulls lage utmerkede familiedyr og være gode følgesvenner for barn.

Kan pitbull trenes til ulike formål?

Pitbulls er en svært trenbar rase og utmerker seg i lydighet, vekttrekk, smidighet og andre hundesporter. De har en sterk arbeidsmoral og er ivrige etter å glede sine menneskelige handlere. Med riktig trening og sosialisering kan Pitbulls trenes til ulike formål.

Er det enkelt å stelle en pitbullterrier?

Amerikansk pitbull terrier har en kort, glatt pels som er lett å vedlikeholde. De krever sporadisk børsting for å fjerne løst hår og sporadisk bading for å holde pelsen ren og skinnende. De er også utsatt for tannproblemer, og regelmessig tannpuss er avgjørende for å opprettholde tannhelsen.

Er pitbull en sunn rase?

Pitbull terrier er generelt en sunn rase, men som alle raser er de utsatt for visse helseproblemer. Regelmessige veterinærkontroller, holde dem på en sunn vekt, stelle dem regelmessig og gi dem et sunt kosthold kan bidra til å forebygge eller håndtere disse tilstandene.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment