10 tips for stell av langhårede hunder

 • Regelmessig børsting er essensielt for å opprettholde en sunn pels på langhårede hunder.
 • Velg riktig type børste som passer til hundens pelsstruktur og lengde.
 • Bruk en kam med tynne tenner for å løsne floker og tover i pelsen.
 • Unngå å dra eller rive i pelsen under børstingen, da dette kan være smertefullt for hunden.
 • Gjennomfør regelmessige sjekker av ører, øyne og poter for å oppdage eventuelle problemer tidlig.
 • Ta deg tid til å lære hunden din å bli vant til børsting fra en ung alder, slik at det blir en positiv opplevelse for både deg og hunden.
 • Vurder å klippe eller trimme pelsen jevnlig for å unngå overdreven flokete eller fillete pels.
 • Hvis du ikke har erfaring med klipping av langhårede hunder, kan det være lurt å søke hjelp fra en profesjonell groomer.
 • Gi hunden et balansert kosthold som fremmer sunn hud og pels. Riktig ernæring er viktig for en glansfull og frisk pels.
 • Ta kontakt med veterinæren din dersom du merker endringer i hundens pelskvalitet eller hvis du har spørsmål om stell av langhårede raser.

Har du en langhåret hund i familien din? Da vet du nok alt om den vakre prakten, men også om de utfordringene som følger med. Langhårede hunder kan være utrolig sjarmerende og elskelige, men det er ingen hemmelighet at de krever ekstra oppmerksomhet når det kommer til pelsstell. Hvis du noen gang har irritert deg over floker som tar timevis å gre ut, eller klumper av hundehår som legger seg overalt i huset ditt, så er denne artikkelen perfekt for deg!

Vi vet alle hvor mye tid og energi det tar å holde pelsen til en langhåret hund i tipp-topp stand. Det kan virkelig være en kamp å holde hårene frie for floker og samtidig sørge for at pelsen ser velstelt og glansfull ut. Men fortvil ikke! I denne artikkelen vil vi dele med deg 10 verdifulle tips som vil gjøre stellet av din langhårede venn mye enklere og mer effektivt. Enten du nettopp har skaffet deg en ny familiemedlem på fire ben eller har hatt langhåret hund

Hvis du har en langhåret hund, kan det være nyttig å holde pelsen kortere rundt øynene for å unngå irritasjon og tårerør. Dette kan gjøres ved jevnlig trimming eller klipping av håret rundt øyeområdet. Vær forsiktig når du gjør dette for å unngå skade på hunden.

De vanligste utfordringene med å stelle langhårede hunder

Langhårede hunder kan være vakre og majestetiske, men de krever også ekstra omsorg når det kommer til pelsstell. Her er noen av de vanligste utfordringene du kan møte på når du har en langhåret hund:

Tettede floker og knuter

Lang pels kan lett floke seg og danne knuter, spesielt rundt ører, halen og buken. Dette kan være smertefullt for hunden og vanskelig å gre ut. Regelmessig børsting og kamming er nøkkelen for å forebygge tettede floker.

Gjørme og skitt i pelsen

Lang pels har en tendens til å samle opp gjørme, skitt og rusk fra omgivelsene. Dette kan føre til dårlig lukt, irritasjon i huden eller infeksjoner. Det er viktig å regelmessig sjekke pelsen for eventuell skitt og vaske den ved behov.

Tynt eller slitt hår

Noen langhårede raser kan oppleve at håret blir tynt eller slitt over tid. Dette kan skyldes genetikk, dårlig kosthold eller mangel på riktig pleie. Å gi hunden et balansert kosthold og bruke egnet pleieprodukter kan bidra til sunnere pelsvekst.

Slik forhindrer du floker og knuter i pelsen til din langhårede hund

Å forebygge floker og knuter i pelsen til en langhåret hund er viktig for å opprettholde en sunn og vakker pels. Her er noen tips for å unngå tettede floker:

Daglig børsting

Bruk en børste eller kam egnet for langhårede hunder, og børst gjennom hele pelsen daglig. Dette vil bidra til å fjerne løse hår, smuss og potensielle floker før de blir et problem. Start fra roten av pelsen og jobb deg forsiktig utover.

Sjekk spesielle områder

Vær ekstra nøye med å sjekke områder som har en tendens til å floke seg lettere, som bak ørene, under armene, rundt halen og mellom potene. Disse områdene kan trenge ekstra oppmerksomhet og forsiktig børsting for å forebygge knuter.

Hold pelsen kortere rundt øynene

Langt hår rundt øynene kan irritere hunden og føre til tårerørsproblemer eller infeksjoner. Klipp derfor forsiktig håret slik at det ikke kommer i kontakt med øynene. Dette vil også bidra til bedre sikt for hunden.

Anbefalte verktøy og produkter for å stelle pelsen til en langhåret hund

Når det kommer til stell av pelsen til en langhåret hund, er det viktig å ha riktige verktøy og produkter for å sikre at arbeidet blir gjort på en skånsom og effektiv måte. Her er noen anbefalte verktøy og produkter:

Børster og kammer

 • Bustbørste: En bustbørste med lange buster er ideell for å fjerne løse hår og floker fra pelsen.
 • Stålpinnekam: En stålpinnekam med tette tenner er nyttig for å løsne floker uten å dra i håret.
 • Underullskniv: En underullskniv kan brukes til å fjerne dødt underull og redusere mengden av løst hår som kan føre til floker.

Pleieprodukter

 • Hundeshampo: Velg et skånsomt hundeshampo som passer til din hunds hud- og pelstype. Unngå bruk av menneskeshampo da dette kan være for sterkt for hundens hud.
 • Balsamspray: En balsamspray spesielt formulert for langhårede hunder kan bidra til å gjøre pelsen mer glatt og mindre flokefremkallende.
 • Flokeløser: En flokeløser kan være nyttig hvis du oppdager en stor floke som er vanskelig å gre ut. Spray litt flokeløser på floken og forsiktig løsne den med fingrene eller en kam.

Husk å alltid bruke verktøyene og produktene med forsiktighet og omsorg for å unngå ubehag eller skade for hunden.

Hvor ofte bør du bade og tørke din langhårede hund for et sunt pelsstell

Når det gjelder hvor ofte du bør bade og tørke din langhårede hund, er det viktig å finne en balanse. Overbading kan føre til at hundens naturlige oljer blir fjernet, noe som kan føre til tørr og irritert hud. På den annen side kan sjeldnere bading føre til opphopning av smuss og lukt i pelsen.

En generell anbefaling er å bade en langhåret hund ca. hver 4-6 uke, med mindre den har blitt svært skitten eller har spesifikke hudproblemer som krever hyppigere bad. Det er også viktig å bruke en mild shampoo spesielt formulert for hunder, da produkter beregnet for mennesker kan være for sterke og irritere hundens hud.

Når du har badet hunden din, er det viktig å grundig tørke den etterpå. Langhårede raser kan ta lengre tid å tørke enn korthårede raser på grunn av deres tykke pels. Bruk en hårføner på lav varme eller la hunden lufttørke naturlig. Pass på at pelsen er helt tørr før du lar hunden gå ut igjen, da fuktighet i pelsen kan føre til dårlig lukt og hudirritasjon.

Anbefalinger for bading:

 • Bade en langhåret hund ca. hver 4-6 uke, med mindre den er veldig skitten eller har spesifikke hudproblemer.
 • Bruk en mild shampoo spesielt formulert for hunder.
 • Tørk grundig etter bading for å unngå fuktighet i pelsen.

Anbefalinger for tørking:

 • Bruk en hårføner på lav varme eller la hunden lufttørke naturlig.
 • Sørg for at pelsen er helt tørr før du lar hunden gå ut igjen.

Teknikker og triks for å klippe klørne på en langhåret hund

Hvorfor klippe klørne på en langhåret hund er viktig

Klipping av klørne på en langhåret hund er en viktig del av vedlikeholdet for å sikre god fot- og potesunnhet. Overvokste klør kan føre til ubehag, smerte og problemer med å gå eller løpe. I tillegg kan lange klør skade møbler, gulv og andre gjenstander i hjemmet. Derfor er det nødvendig å lære riktige teknikker og triks for å klippe klørne på en langhåret hund.

Trinnvis guide for riktig kloklipp

1. Skaff deg de riktige verktøyene: En kloklipper designet spesielt for hunder er nødvendig. Unngå å bruke vanlige negleklippere som kan klemme eller knuse kloen.
2. Finn et rolig sted: Velg et område der både du og hunden din kan være komfortable og rolige under kloklippet.
3. Vær forsiktig med blodåren: Klipp kun den ytre delen av kloen, unngå å skade blodåren som ligger inni (også kjent som “kjernen”). Hvis du er usikker, kan det være lurt å få veiledning fra en profesjonell før du prøver selv.
4. Bruk positiv forsterkning: Ros og belønn hunden din etter en vellykket klipping for å gjøre opplevelsen mer positiv.
5. Klipp regelmessig: Klipp klørne på en langhåret hund regelmessig for å opprettholde en sunn lengde. Hyppigheten vil variere avhengig av hundens aktivitetsnivå og miljø.

Tips for å gjøre kloklippen enklere

– Begynn tidlig: Introduser kloklippen til hunden din fra en ung alder, slik at den blir vant til prosessen.
– Ta det gradvis: Hvis hunden din er engstelig eller ukomfortabel med kloklipp, kan du prøve å klippe noen få klør om gangen og gradvis øke antallet over tid.
– Bruk beroligende teknikker: Noen hunder kan dra nytte av beroligende teknikker som lett massasje eller bruk av et beroligende spray før kloklippen.
– Få hjelp hvis nødvendig: Hvis du føler deg usikker eller ikke klarer å klippe klørne på egen hånd, er det best å søke hjelp fra en profesjonell groomer eller veterinær.

Husk at riktig kloklipp er viktig for hundens trivsel og potesunnhet. Ved å bruke de riktige teknikkene og triksene, kan du sikre en trygg og behagelig opplevelse både for deg selv og din langhårede venn.

Forebygging og behandling av øreinfeksjoner hos langhårede hunder

Hva er øreinfeksjoner hos langhårede hunder?

Øreinfeksjoner er vanlige problemer som kan påvirke langhårede hunder. Disse infeksjonene oppstår ofte på grunn av overflødig fuktighet, dårlig ventilasjon og opphopning av voks i øregangen. Langhårede raser, som for eksempel Pomeranian, Shih Tzu eller Maltese, er spesielt utsatt på grunn av sine lange ørehår som kan blokkere luftsirkulasjonen og skape et ideelt miljø for bakterier og gjær å vokse.

Forebyggende tiltak mot øreinfeksjoner

For å forebygge øreinfeksjoner hos langhårede hunder er det viktig å opprettholde god hygiene og regelmessig inspisere ørene deres. Her er noen tips for å forebygge infeksjoner:

– Rengjør ørene grundig med et egnet ørerensingsmiddel anbefalt av veterinæren.
– Klipp forsiktig bort overskytende pels rundt ørene for å fremme bedre luftsirkulasjon.
– Unngå overdreven bruk av badevann eller sjampo rundt området nær ørene.
– Hold hunden din unna støvete eller skitne områder som kan irritere øregangen.
– Fôr hunden din med en balansert diett som styrker immunforsvaret og bidrar til å opprettholde sunne ører.

Behandling av øreinfeksjoner hos langhårede hunder

Hvis din langhårede hund allerede har utviklet en øreinfeksjon, er det viktig å oppsøke veterinær for riktig diagnose og behandling. Behandlingen kan inkludere:

– Rens av ørene ved bruk av spesialiserte renseløsninger anbefalt av veterinæren.
– Bruk av antibiotika eller soppdrepende medisiner for å bekjempe infeksjonen.
– Hvis infeksjonen skyldes allergier, kan veterinæren anbefale antihistaminer eller andre allergimedisiner.
– I noen tilfeller kan kirurgi være nødvendig for å korrigere underliggende problemer som blokkeringer eller anatomiske abnormiteter i øregangen.

Husk at det beste er å forebygge øreinfeksjoner hos langhårede hunder gjennom regelmessig pleie og god hygienepraksis.

Kostholdstilskudd og fôr for sunnere pelsvekst hos langhårede hunder

Hva er kostholdstilskudd?

Kostholdstilskudd er produkter som inneholder næringsstoffer som kan være til nytte for dyrets helse. Hos langhårede hunder kan kostholdet spille en viktig rolle i å opprettholde en sunn og glansfull pels. Kostholdstilskudd kan bidra til å gi nødvendige næringsstoffer som styrker pelsen, reduserer hårtap og fremmer sunnere pelsvekst.

Eksempler på kostholdstilskudd for langhårede hunder:

 • Omega-3 fettsyrer: Disse fettsyrene har antiinflammatoriske egenskaper og kan bidra til en sunnere hud og pels.
 • Biotin: Biotin er et viktig vitamin for hud og hår, og kan hjelpe til med å styrke pelsen hos langhårede hunder.
 • Zink: Zink er et mineral som også spiller en rolle i utviklingen av en sunn hud og pels.

Det er viktig å merke seg at kostholdstilskudd ikke bør brukes som erstatning for et balansert og næringsrikt kosthold. Det beste er å konsultere veterinæren din før du gir kosttilskudd til hunden din, da de vil kunne gi råd om hvilke tilskudd som passer best for din hunds behov.

Tips for å holde øynene rene og frie for irritasjon hos en langhåret hund

Rens øynene regelmessig

For langhårede hunder er det viktig å rengjøre øynene regelmessig for å fjerne eventuelle irriterende stoffer som kan samle seg rundt øynene. Du kan bruke en myk klut eller bomullsdott dyppet i lunkent vann til forsiktig å tørke bort smuss eller sekreter rundt øynene. Unngå bruk av såpe eller sterke kjemikalier, da dette kan irritere hundens sensitive øyne.

Andre tips for å opprettholde sunne øyne hos en langhåret hund:

 1. Klipp bort overflødig pels rundt øyepartiet: Overflødig pels kan irritere og føre til at smuss og sekreter samler seg rundt øynene. Klipp forsiktig bort denne pelsen med en saks.
 2. Hold området rundt øynene tørt: Fuktighet kan bidra til vekst av bakterier eller gjærinfeksjoner. Pass derfor på at området rundt hundens øyne holdes tørt.
 3. Sjekk regelmessig for tegn på infeksjon: Hold et våkent øye med rødhet, hevelse, puss eller unormal utflod fra hundens øyne. Dersom du oppdager slike symptomer, bør du kontakte veterinæren for videre undersøkelse og behandling.

Ved å følge disse tipsene kan du bidra til å holde øynene til din langhårede hund rene, sunne og frie for irritasjon. Husk at det er viktig å være forsiktig og skånsom når du håndterer hundens øyne, da de er sensitive områder som krever spesiell omsorg.

I denne artikkelen har vi presentert 10 nyttige tips for stell av langhårede hunder. Ved å følge disse rådene vil du kunne opprettholde en sunn og velstelt pels hos din firbente venn. Vi har diskutert viktigheten av daglig børsting, regelmessig bad og klipping, samt riktig kosthold og tilskudd for å opprettholde en glansfull pels. Videre har vi anbefalt bruk av spesifikke verktøy og produkter som kan hjelpe deg med håndtering av floker og forebygging av hudproblemer. Det er også viktig å være oppmerksom på temperaturen rundt hunden, spesielt om sommeren, da langhårede raser kan bli overopphetet. Til sl

Mari Myrvold er en profesjonell hundefrisør og oppdretter med over 15 års erfaring. Hun har en dyp forståelse av rasers egenskaper og stellbehov, og driver sin egen kennel sammen med familien. Hennes lidenskap er å sikre høye rasestandarder med sunne hunder som kan leve i mange år, uten alvorlige helseproblemer.

Leave a Comment