9 tips for pleie av hund med sensitiv hud

 • Hunder med sensitiv hud trenger spesiell pleie for å opprettholde en sunn og komfortabel tilstand.
 • Velg et mildt og hypoallergent hundeshampo som ikke inneholder sterke kjemikalier eller parfyme.
 • Vask hunden din med lunkent vann, da varmt vann kan irritere den sensitive huden ytterligere.
 • Børst pelsen regelmessig for å fjerne løse hår og forebygge opphopning av allergener.
 • Unngå bruk av aggressive børster eller kammer som kan skade eller irritere huden.
 • Sørg for at hunden din får riktig ernæring ved å velge et fôr som er formulert spesielt for sensitiv hud.
 • Tilby et balansert kosthold med tilstrekkelig mengde omega-3 fettsyrer, som bidrar til å opprettholde en sunn hud og pels.
 • Hold øye med eventuelle tegn på hudirritasjon, som kløe, rødhet eller tørrhet, og ta kontakt med veterinæren hvis problemene vedvarer eller forverres.
 • Gjør det til en rutine å gi hunden din regelmessige sjekker hos veterinæren for å sikre at dens sensitive hud blir overvåket og behandlet på best mulig måte.

Har du en firbeint venn som lider av sensitiv hud? Da vet du nok hvor vanskelig det kan være å se dem klø og lide. Det er hjerteskjærende å se på, og man føler seg maktesløs når man ikke vet hvordan man kan hjelpe.

Det er viktig å ta vare på hunder med sensitiv hud på riktig måte for å lindre deres ubehag og forhindre eventuelle komplikasjoner. Men det kan være vanskelig å finne den rette pleierutinen som virkelig fungerer.

Ikke fortvil! I denne artikkelen vil jeg dele mine 9 beste tips for pleie av hund med sensitiv hud. Enten du har en valp eller en eldre hund, disse tipsene vil hjelpe deg med å gi din pelskledde venn den omsorgen de trenger og fortjener. Les videre for å oppdage hemmeligheten bak en sunn og lykkelig hud for din kjære hund.

Hvis hunden din viser tegn på kløe, rødhet, tørrhet eller tap av pels, kan det være et tegn på sensitiv hud. Andre indikasjoner inkluderer uvanlig lukt fra huden og sår som ikke leges godt. Det er viktig å ta hunden med til veterinæren for en grundig undersøkelse og riktig diagnose. Allergier, miljøfaktorer, pelspleieprodukter og parasitter kan være mulige årsaker til sensitiv hud hos hunder. Ved å identifisere og håndtere den underliggende årsaken kan du bidra til å bedre hundens generelle hudhelse. Observer hundens atferd og reaksjoner på forskjellige stimulanser for å identifisere sensitiv hud.

Hvordan identifisere om hunden min har sensitiv hud?

Det kan være utfordrende å identifisere om hunden din har sensitiv hud, da symptomene kan variere fra hund til hund. Noen vanlige tegn på sensitiv hud inkluderer:

 • Kløe og hyppig slikking eller biting av huden
 • Rødhet eller irritasjon i huden
 • Tørr, flassende eller skjellete hud
 • Tap av pels eller hårtap
 • Uvanlige lukt fra huden
 • Sår eller sår som ikke leges godt

Hvis du observerer noen av disse symptomene hos hunden din, er det viktig å ta den med til veterinæren for en grundig undersøkelse. Veterinæren vil kunne utelukke andre underliggende årsaker til hudproblemer og gi råd om riktig diagnose og behandling.

Potensielle årsaker til sensitiv hud hos hunder:

Det er flere faktorer som kan bidra til sensitiv hud hos hunder. Noen av de vanligste årsakene inkluderer:

 • Allergier: Hunder kan være allergiske mot visse matvarer, pollen, støvmidd eller insektbitt. Disse allergiene kan føre til irritasjon og kløe i huden.
 • Miljøfaktorer: Eksponering for irriterende stoffer som kjemikalier, parfyme eller sterkt sollys kan også forårsake sensitiv hud hos hunder.
 • Pelspleieprodukter: Bruk av aggressive eller irriterende sjampoer, balsam eller andre pelspleieprodukter kan føre til hudreaksjoner hos noen hunder.
 • Parasitter: Lopper, flått eller andre parasitter kan forårsake kløe og irritasjon i huden.

Ved å identifisere og håndtere den underliggende årsaken til sensitiv hud kan du bidra til å lindre ubehaget og bedre hundens generelle hudhelse.

Tips for å identifisere sensitiv hud hos hunder:

 • Observer hundens atferd og reaksjoner på forskjellige stimulanser. Hvis du merker at hunden klør seg mye eller virker irritert etter kontakt med visse materialer, produkter eller omgivelser, kan dette være et tegn på sensitiv hud.
 • Sjekk regelmessig hundens hud for synlige tegn på irritasjon, rødhet eller flassing. Dette kan hjelpe deg med å oppdage eventuelle endringer tidlig og få nødvendig behandling.
 • Hold øye med eventuelle endringer i pelskvalitet eller utseende. Hvis hunden din begynner å miste pels, får tynnere pels eller utvikler skallede flekker, kan dette være relatert til sensitiv hud.
 • Noter eventuelle allergiske reaksjoner eller symptomer som oppstår etter hunden din spiser visse matvarer eller blir utsatt for visse miljøfaktorer. Dette kan hjelpe veterinæren med å identifisere potensielle allergener som påvirker hundens hud.

Vanlige årsaker til sensitiv hud hos hunder

Allergier

Hunder kan utvikle sensitiv hud som et resultat av allergiske reaksjoner. Dette kan skyldes matallergi, miljøallergi eller kontaktallergi. Matallergier oppstår når hunden har en overfølsomhet for visse ingredienser i kostholdet sitt. Miljøallergier oppstår på grunn av eksponering for pollen, støv eller muggsporer i omgivelsene. Kontaktallergier oppstår når huden kommer i direkte kontakt med irriterende stoffer som såpe, rengjøringsmidler eller planter.

Parasitter

Visse parasitter kan også føre til sensitiv hud hos hunder. Lopper er en vanlig årsak til kløe og irritasjon, og noen hunder kan være allergiske mot loppenes spytt. Andre parasitter som midd og flått kan også forårsake hudproblemer hos hunder.

Anbefalte produkter for pleie av hunder med sensitiv hud

Når det gjelder pleie av hunder med sensitiv hud, er det viktig å bruke skånsomme produkter som ikke irriterer eller tørker ut huden ytterligere. Her er noen anbefalte produkter:

 • Milde sjampoer: Velg sjampoer spesielt formulert for sensitive hunder, gjerne uten sterke dufter eller fargestoffer.
 • Balsam: Bruk en mild balsam etter sjamponering for å gjenopprette fuktighet i huden og redusere kløe.
 • Hudpleiekremer: Det finnes spesialiserte hudpleiekremer som kan berolige irritert hud og bidra til å reparere skader.

Kostholdsendringer for en hund med sensitiv hud

Kostholdet spiller en viktig rolle i hundens generelle helse, inkludert hudens tilstand. For å hjelpe en hund med sensitiv hud, kan det være nødvendig å gjøre noen kostholdsendringer:

 1. Allergitest: Start med å identifisere om det er matallergi som forårsaker den sensitive huden. Dette kan gjøres ved å introdusere et nytt kosthold med ingredienser som ikke har blitt gitt tidligere, og deretter observere om symptomene bedres eller forverres.
 2. Hypoallergen diett: Hvis matallergi mistenkes, kan veterinæren anbefale et hypoallergent kosthold som inneholder proteiner og karbohydrater fra alternative kilder som ikke er vanlige allergener hos hunder.
 3. Tilsetningsstoffer: Noen kosttilskudd, som omega-3 fettsyrer eller probiotika, kan bidra til å styrke hudens helse og redusere betennelse.

Miljøfaktorer som påvirker hundens sensitive hud og hvordan håndtere dem

Miljøfaktorer kan spille en stor rolle i utviklingen og forverringen av sensitiv hud hos hunder. Her er noen vanlige miljøfaktorer og måter å håndtere dem på:

 • Pollen og støv: Hold hunden innendørs under perioder med høy pollenbelastning, og støvsug regelmessig hjemmet for å redusere mengden allergener.
 • Kjemikalier: Unngå bruk av sterke rengjøringsmidler eller plantevernmidler i hjemmet som kan irritere hundens hud. Velg naturlige alternativer når det er mulig.
 • Temperatur og fuktighet: Ekstreme temperaturer og lav luftfuktighet kan tørke ut hundens hud. Sørg for at hunden har tilgang til skyggefulle områder om sommeren, og bruk fuktighetsgivende produkter om vinteren.

Naturlige eller hjemmelagde løsninger for å berolige en hunds sensitiv hud

Dersom du foretrekker naturlige eller hjemmelagde løsninger for å berolige en hunds sensitiv hud, finnes det flere muligheter:

 • Aloe vera gel: Påfør forsiktig aloe vera gel på berørte områder for å lindre kløe og betennelse.
 • Kokosolje: Masser forsiktig inn kokosolje i hundens hud for å tilføre fuktighet og berolige irritasjon.
 • Havremelbad: Lag et havremelbad ved å blande malte havregryn med lunkent vann. La hunden få bade i blandingen i noen minutter for å lindre kløe og irritasjon.

Typer allergier som kan føre til sensitiv hud hos hunder og behandlingsmetoder

Det er flere typer allergier som kan føre til sensitiv hud hos hunder, og behandlingsmetodene vil variere avhengig av allergitypen:

Fôrallergi

Fôrallergi oppstår når hunden har en overfølsomhet for visse ingredienser i kostholdet sitt. Behandling innebærer vanligvis eliminering av de mistenkte matvarene fra hundens diett og introduksjon av et hypoallergent kosthold under veiledning av veterinær.

Miljøallergi

Miljøallergi oppstår på grunn av eksponering for pollen, støv eller muggsporer i omgivelsene. Behandlingsmetoder inkluderer bruk av antihistaminer, immunterapi (desensibilisering) eller begrensning av utendørsaktiviteter under perioder med høy pollenbelastning.

Forebygging av irritasjon og kløe hos en hund med sensitiv hud

For å forebygge irritasjon og kløe hos en hund med sensitiv hud, er det viktig å ta noen forholdsregler:

 • Rutinemessig pleie: Børst hunden regelmessig for å fjerne døde hudceller og allergener. Hold også ørene rene og klipp neglene jevnlig.
 • Beskyttelse mot sol og insekter: Bruk solbeskyttelse på områder med tynn eller hvit pels, samt beskytt hunden mot insektbitt ved hjelp av passende produkter.
 • Kontaktallergier: Unngå at hunden kommer i kontakt med kjemikalier eller planter som kan utløse en allergisk reaksjon. Vurder også bruk av hypoallergene senger og tepper.

Denne artikkelen har presentert ni nyttige tips for pleie av hunder med sensitiv hud. Ved å følge disse rådene kan hundeeiere bidra til å lindre hudirritasjon og opprettholde en sunn og behagelig hudtilstand for sine kjæledyr.

Først og fremst er det viktig å velge riktig type fôr som er skånsomt for sensitiv hud. Videre bør man unngå overbading og bruke milde sjampoer spesielt formulert for sensitive hunder.

Regelmessig børsting er også essensielt for å fjerne dødt hår og stimulere sunn blodsirkulasjon i huden. Dette bidrar til å redusere risikoen for irritasjon og kløe.

Mari Myrvold er en profesjonell hundefrisør og oppdretter med over 15 års erfaring. Hun har en dyp forståelse av rasers egenskaper og stellbehov, og driver sin egen kennel sammen med familien. Hennes lidenskap er å sikre høye rasestandarder med sunne hunder som kan leve i mange år, uten alvorlige helseproblemer.

Leave a Comment