Topp 10 tips for stell av øyne og ører hos hund

 • Øyne og ører er viktige sanser for hunder, og det er avgjørende å ta vare på dem riktig.
 • Rens øynene regelmessig med en mild øyeløsning for å fjerne smuss og forebygge infeksjoner.
 • Hold ørene rene ved å tørke dem forsiktig med en fuktig klut eller bruke spesialiserte ørerensprodukter.
 • Vær oppmerksom på tegn på øye- eller øreproblemer som rødhet, hevelse, utflod eller overdreven kløe.
 • Konsulter veterinæren din umiddelbart hvis du merker noe unormalt eller bekymringsfullt.
 • Unngå bruk av bomullspinner i hundens ører da de kan skade trommehinnen.
 • Bruk solbriller eller beskyttende goggles for hunden din når dere er ute i sterkt sollys eller støvete omgivelser.
 • Sørg for at hunden din ikke får fremmedlegemer i øynene, som sandkorn eller gressfrø. Fjern dem forsiktig hvis det skjer.
 • Gjennomfør regelmessige veterinærkontroller for å sjekke hundens syn og høre evne samt identifisere eventuelle problemer tidlig.
 • Ta vare på hundens generelle helse gjennom et balansert kosthold, tilstrekkelig mosjon og unngå eksponering for skadelige kjemikalier som kan påvirke øyne og ører negativt.

Er du en hundeeier som bryr deg om din firbente venns helse og velvære? Da vet du nok allerede hvor viktig det er å ta godt vare på øynene og ørene til hunden din. Disse sensitive områdene kan være kilde til stor bekymring, da de er sårbare for infeksjoner, irritasjoner og andre problemer som kan plutselig dukke opp.

Vi har alle vært der – se på vår trofaste følgesvenn som klør seg konstant i øret eller gnisser nesen mot møbler i et desperat forsøk på å lindre ubehag. Det er hjerteskjærende å se våre pelskledde familiemedlemmer i smerte eller ubehag, og vi vil gjøre alt vi kan for å hjelpe dem.

I denne artikkelen vil vi utforske de beste tipsene for stell av øyne og ører hos hunder. Vi vil dele vår kunnskap og erfaring med deg slik at du kan gi din hund den omsorgen den fortjener. Bli med oss mens vi dykker ned i hemmelighetene bak sunne øyne og ører hos våre pelsk

De vanligste tegnene på øye- og øreproblemer hos hunder inkluderer rødhet, hevelse, kløe, utflod eller tåreflod, konstant gnidning av øynene eller blinkende bevegelser. For øreproblemer kan tegnene variere, som rødhet eller irritasjon rundt ørene, kløe eller skraping av ørene, luktende utflod fra ørene og problemer med balansen. Forebyggende tiltak inkluderer regelmessig rengjøring av hundens øyne og unngåelse av irritanter og allergener.

De vanligste tegnene på øye- og øreproblemer hos hunder

Øye- og øreproblemer er vanlige hos hunder, og det er viktig å være oppmerksom på tegnene som kan indikere at noe er galt. Når det gjelder øyeinfeksjoner, kan symptomer inkludere rødhet, hevelse, kløe, utflod eller tåreflod, konstant gnidning av øynene eller blinkende bevegelser. Hunden kan også virke mer følsom for lys eller ha endret syn.

Når det gjelder øreproblemer, kan tegnene variere avhengig av problemets art. Noen vanlige symptomer inkluderer rødhet eller irritasjon rundt ørene, kløe eller skraping av ørene, luktende utflod fra ørene, hevelse eller fortykkelse av øreområdet og problemer med balansen. Hunden kan også vise tegn til smerte når man berører ørene.

Tegn på øyeinfeksjoner hos hunder:

 • Rødhet i øyet
 • Hevelse rundt øyet
 • Kløe eller irritasjon i øyet
 • Utflod fra øyet
 • Tåreflod
 • Gnidning av øynene
 • Blinkende bevegelser
 • Følsomhet for lys
 • Endret syn

Tegn på øreproblemer hos hunder:

 • Rødhet eller irritasjon rundt ørene
 • Kløe eller skraping av ørene
 • Luktende utflod fra ørene
 • Hevelse eller fortykkelse av øreområdet
 • Problemer med balansen
 • Tegn til smerte ved berøring av ørene

Tiltak for å forebygge øyeinfeksjoner hos hunden din

Rens hundens øyne regelmessig

Regelmessig rengjøring av hundens øyne er en effektiv måte å forebygge øyeinfeksjoner. Bruk en myk, fuktig klut eller spesialdesignede øyevasker for dyr. Tørk forsiktig bort eventuell smuss eller tårevæske som har samlet seg rundt øynene.

Unngå irritanter og allergener

Hold hunden din unna potensielle irritanter og allergener som kan føre til øyeinfeksjoner. Dette inkluderer sterke kjemikalier, røyk, pollen og støv. Beskytt også hunden din mot direkte eksponering for sollys ved å bruke solbriller eller holde den i skyggen på solrike dager.

Sikre god hygiene

God hygiene er viktig for å forebygge øyeinfeksjoner hos hunder. Unngå at fremmedlegemer kommer i kontakt med øynene til hunden, som for eksempel gressfrø eller sand. Klipp også pelsen rundt øynene kort for å redusere risikoen for at støv og skitt samler seg der.

Slik renser du hundens ører på en trygg og effektiv måte

Inspeksjon av ørene

Før du begynner å rengjøre hundens ører, er det viktig å inspisere dem grundig. Sjekk for tegn på betennelse, rødhet, lukt eller unormal utflod. Hvis du legger merke til noe unormalt, bør du kontakte veterinæren din før du fortsetter med rengjøringen.

Bruk egnet ørerens

Velg en ørerens som er spesielt formulert for hunder. Følg instruksjonene på produktet nøye og bruk kun anbefalt mengde. Påfør ørerensen i hundens ørekanal og masser forsiktig basen av øret i noen sekunder. Dette vil bidra til å løsne voks og smuss.

Rensing av ytre del av øret

Bruk en myk bomullsdott eller en ren klut til å tørke forsiktig av den ytre delen av hundens øre. Pass på at du ikke stikker gjenstander inn i selve ørekanalen, da dette kan skade trommehinnen.

Produkter for å holde hundens øyne rene og sunne

Øyevask

Det finnes spesialdesignede øyevasker for dyr som kan brukes til å rense hundens øyne. Disse produktene er skånsomme mot huden rundt øynene og kan bidra til å fjerne smuss og tårevæske.

Øyedråper

Øyedråper kan være nyttige hvis hunden din lider av tørre eller irriterte øyne. Velg øyedråper som er formulert spesielt for dyr, og følg instruksjonene for riktig dosering og påføring.

Øyebehandlingsgel

For hunder med mer alvorlige øyeinfeksjoner eller betennelser, kan en øyebehandlingsgel være nødvendig. Disse gelene inneholder vanligvis antibakterielle eller antiinflammatoriske ingredienser som kan bidra til å lindre symptomer og fremme heling.

Raser som er mer utsatt for øye- og øreproblemer hos hunder

Bulldogger

Bulldogger, inkludert engelsk bulldog og fransk bulldog, er kjent for å ha hyppige problemer med både øyne og ører. De har ofte overflødige folder i ansiktet som kan samle smuss og fuktighet, noe som kan føre til infeksjoner.

Cocker Spaniel

Cocker Spaniel-rasen har lange ører som lett kan bli fuktige og samle skitt. Dette gjør dem mer utsatt for øreinfeksjoner. I tillegg har de store, mørke øyne som kan være sårbare for irritasjoner.

Pekingeser

Pekingesere har en flat nese og stort utstående øyne, noe som gjør dem mer utsatt for skader på hornhinnen. De har også rikelig pels rundt ansiktet, noe som kan føre til irritasjon av både øyne og ører.

Symptomer på infeksjon eller betennelse i hundens ører

Hyppig risting av hodet

Hvis hunden din stadig rister på hodet, kan det være et tegn på at den har en øreinfeksjon eller betennelse. Dette kan skyldes kløe eller ubehag i ørene.

Økt ørevoksproduksjon

Hvis du legger merke til at hunden din produserer mer ørevoks enn vanlig, kan det være et tegn på en underliggende infeksjon eller betennelse i ørene.

Lukt eller utflod fra ørene

En ubehagelig lukt eller unormal utflod fra hundens ører kan indikere tilstedeværelsen av en infeksjon. Utfloden kan være gulaktig, brunaktig eller ha en pusslignende konsistens.

Hvor ofte bør du sjekke hundens øyne og ører for god hygiene?

Det anbefales å sjekke hundens øyne og ører regelmessig for å opprettholde god hygiene. For de fleste hunder er det tilstrekkelig å gjøre dette ukentlig som en del av deres rutinemessige pleie. Imidlertid kan raser som er mer utsatt for problemer med øyne og ører kreve hyppigere kontroller.

Ved mistanke om infeksjoner, betennelser eller andre unormale symptomer, bør du kontakte veterinær for videre undersøkelse og behandling.

Naturlige remedier og hjemmemedisiner for vanlige øye- og øreproblemer hos hunder

Øyebalsam med kamilleekstrakt

Kamilleekstrakt har naturlige beroligende egenskaper og kan bidra til å lindre irritasjon rundt hundens øyne. Påfør forsiktig en liten mengde øyebalsam med kamilleekstrakt på en bomullsdott og tørk forsiktig rundt øynene.

Eplecidereddikoppløsning for ørerens

En mild oppløsning av eplecidereddik og vann kan brukes til å rengjøre hundens ører. Bland like deler eplecidereddik og vann, og bruk deretter en bomullsdott dyppet i løsningen til å tørke forsiktig av innsiden av øret.

Kokosolje som fuktighetsgivende middel

Kokosolje har naturlige fuktighetsgivende egenskaper som kan hjelpe til med å lindre tørrhet eller irritasjon rundt hundens øyne. Påfør en liten mengde kokosolje på fingertuppene dine og masser forsiktig oljen rundt øynene. Vær forsiktig så det ikke kommer olje direkte i øyet.

Merk: Naturlige midler bør kun brukes etter konsultasjon med veterinær for å sikre at de er trygge og passende for din hund.

Oppsummert kan det konkluderes med at å ta vare på våre hunders øyne og ører er av avgjørende betydning for deres generelle helse og trivsel. Ved å følge disse topp 10 tipsene for stell av øyne og ører hos hund, kan vi bidra til å forebygge problemer som infeksjoner, irritasjoner og andre ubehagelige tilstander. Regelmessig rengjøring, riktig kosthold, beskyttelse mot skadelige elementer og jevnlige veterinærkontroller er alle viktige faktorer for å opprettholde sunne øyne og ører hos våre firbente venner. Gjennom dedikasjon og omsorg kan vi sikre at våre hunder nyter et godt syn og en god hørsel gjenn

Mari Myrvold er en profesjonell hundefrisør og oppdretter med over 15 års erfaring. Hun har en dyp forståelse av rasers egenskaper og stellbehov, og driver sin egen kennel sammen med familien. Hennes lidenskap er å sikre høye rasestandarder med sunne hunder som kan leve i mange år, uten alvorlige helseproblemer.

Leave a Comment