Hunden uler alene hjemme – (Forebyggende tips og råd)

Hunder kommuniserer følelsene sine på en rekke måter, inkludert uling. Mens uling vanligvis er assosiert med den nært beslektede ulven, er det også vanlig blant hunder – spesielt når eierne forlater dem alene hjem.

Hvis hunden uler alene hjemme når du forlater huset, lurer du kanskje på hva som skjer og hva du kan gjøre med det. I denne artikkelen skal vi utforske hvorfor noen hunder uler når eierne deres drar, tegn som indikerer at hunden din reagerer på separasjonsangst, og tips for å håndtere og forhindre at hunden uler når eieren drar.

Hva er uling hos hunder?

Uling er en vokalisering laget av både ville og tamme hunder som en måte å kommunisere med andre dyr eller mennesker på. Hunder har mange måter å kommunisere på, noe du kan lære deg gjennom å forstå hundens kroppsspråk.

Uling hos hunder brukes oftest for å signalisere nød eller et ønske om oppmerksomhet, men i noen tilfeller kan det også brukes til å annonsere territorium eller samle medlemmer av flokken. Hunder kan også bruke det som et uttrykk for glede eller begeistring hvis de er glade for å se eierne sine komme hjem etter å ha vært borte i lengre tid.

Hvorfor uler hunden når den blir alene hjeme?

Uling fra separasjonsangst kan utløses av mange forskjellige faktorer. Blant annet synet eller lyden av at eieren forlater huset, eller hvis noe annet skjer som utløser frykt eller ensomhet hos hunden (som da blir værende alene i lange perioder).

Noen dyreraser – som beagle – er tilbøyelige til å ule fordi de ble avlet opp for å jakte og jakte på byttedyr fra lange avstander fra eierne. Andre raser – som sibirsk husky – kan bruke uling oftere på grunn av deres behov for selskap og sosialisering. For huskyen kan denne følelsen bli forsterket når de skilles fra eieren.

Uling basert på separasjonsangst starter vanligvis gradvis og øker gradvis over tid til den blir hyppigere og intensere hver gang eieren forlater huset (uansett om de kommer raskt tilbake eller ikke).

Separasjonsangst kan også forårsake annen destruktiv atferd som å tygge møbler/teppe, bjeffe overdrevent mens eieren er borte, skrape i dører/vinduer/vegger, gå rastløst frem og tilbake, urinere innendørs (selv om den egentlig er husren) og legge igjen avføring inne i hjemmet (selv om den er trent husren).

Tegn på at hunden uler alene hjemme på grunn av separasjonsangst

Det første tegnet på at hunden din kan lide av separasjonsangst-relatert uling er at den vil begynne å bjeffe og ule kort tid etter at du har forlatt huset, selv om det ikke er noe åpenbart som kan forårsake den nød (som et annet kjæledyr eller en annen person som kommer inn i rommet).

Andre tegn inkluderer overdreven sikling/pesing før du drar, at hunden nekter å spise, risting eller skjelving, at den gjemmer seg under møbler, ødelegge husholdningsartikler, har problemer med å sove mens du er borte og blir altfor klengende når du kommer hjem. Dette er bare noen av symptomene på separasjonsangst, noe som kan ende opp med at hunden uler alene hjemme.

Alle disse tegnene indikerer potensielle underliggende psykologiske problemer i stedet for fysiske plager, så kontakt veterinæren hvis noen av disse symptomene blir hyppigere eller intensere enn vanlig da de kan kreve legehjelp før de blir behandlet psykologisk av en profesjonell hundeatferdsekspert.

Hvordan håndtere en hund som uler når eieren drar

Hvis hunden din uler når du forlater hjemmet, kan du prøve noen av løsningene nedenfor for å bli kvitt denne problematferden:

  1. Sørg for at hunden får rikelig med mosjon før du drar – Dette vil hjelpe til med å trette ut hunden slik at det er mindre sannsynlig at den manifesterer sin engstelige energi i destruktiv atferd som å ulen når den blir alene hjemme, uten at noe annet opptar den.

    En god måte å gjøre dette på er å ta hunden med på en tur rundt nabolaget i 15 minutter før du lar den være alene hjemme.
  2. Prøv å sørge for distraksjoner – Som tidligere nevnt, kan det å legge igjen en distraksjon som en leke fylt med godbiter oppta hunden når du forlater hjemmet, i stedet for å at den fokuserer på at du har forlatt den. Bare sørg for at den gjenstanden du velger ikke vil føre dem inn i ytterligere problemer hvis de bestemmer seg for å tygge på den uten tilsyn.
  3. Øv på desensibiliseringsøvelser – Denne metoden består i å utsette hunden gradvis, men gjentatte ganger (i små doser) for situasjoner der den opplever stress på grunn av å være alene.

    Start med korte intervaller hvor kun én person drar, og øk deretter varigheten gradvis til alle familiemedlemmene har hatt en sjanse til å gå ut samtidig, uten å utløse noen ekstreme reaksjoner fra hunden din.
  4. Bruk beroligende hjelpemidler – Det finnes flere beroligende hjelpemidler tilgjengelig for kjøp i dag, spesielt utviklet for hunder som sliter med separasjonsangst. Disse spenner fra halsbånd med feromon, sprayer , essensielle oljer og angstdempende musikkspillelister, for å nevne noen.

    Det er imidlertid viktig at disse produktene brukes riktig sammen med andre håndteringsstrategier beskrevet ovenfor, ellers vil de ikke ha stor effekt på å redusere nivåene av plagene som ender med at hunden uler alene hjemme når du har dratt.

Konklusjon

Det at hunden uler alene hjemme er ganske vanlig blant hunder – spesielt de som lider av separasjonsangst – men heldigvis finnes det flere effektive håndteringsstrategier. Disse kan bidra til å redusere stressnivået våre pelskledde venner opplever i tider hvor vi må forlate dem alene midlertidig.

Ved å sørge for tilstrekkelig mosjon får du drar, bruke distraherende leker og tyggegjenstander, og ved å bruke desensibiliseringsøvelser over tid, kan du bidra til at hunden din ikke lenger uler når den er alene hjemme.

Alexandra Bryhn er en profesjonell hundetrener og atferdsekspert med over ti års erfaring med å jobbe med et bredt utvalg av raser. Hun er sertifisert medlem av International Association of Canine Professionals og spesialiserer seg på treningsmetoder med positiv forsterkning.

Med en dyp kjærlighet og forståelse for hunder, er Alexandras lidenskap å bidra til å skape sterke, positive relasjoner mellom mennesker og deres firbente bestevenner.

Leave a Comment