Hvorfor er ikke amstaff lovlig i Norge? (Dette sier loven)

American Staffordshire Terrier, oftere kjent som Amstaff, er en hunderase som er populær i mange deler av verden. Så hvorfor er ikke amstaff lovlig i Norge? Rasen var tidligere lovlig, men grunnet en lovendring har rasen nå blitt ulovlig. Les videre for å lære mer om amstaffen og lovverket rundt den i Norge.

Amstaffs historie

Amstaff ble avlet frem i USA på slutten av 1800-tallet ved å krysse den engelske bulldogen med forskjellige terriere. Den resulterende hybriden ble brukt til hundekamp og andre aktiviteter som var populære på den tiden. Dette førte til et rykte for aggresjon og vold knyttet til rasen.

I dag brukes rasen til langt fredeligere ting, blant annet som terapihund i både Finland og USA. Dette gjør at rasen skiller seg ganske mye fra en annen beryktet rase, nemlig pitbullen som også er ulovlig i Norge.

amstaff ulovlig i norge

Hvorfor er ikke amstaff lovlig i Norge? Norges forbud mot farlige hunderaser

I 2003 forbød Norge alle «farlige» hunderaser, inkludert Amstaff. Dette forbudet ble vedtatt på grunn av hensyn til offentlig sikkerhet og et ønske om å redusere hendelser med hunder som har et rykte på seg for å være aggresive, deriblant American Staffordshire Terrier.

I henhold til norsk lov er det ulovlig å eie eller avle opp alle typer farlige hunder, som inkluderer enhver rase som har blitt ansett som “potensielt farlig” av norske myndigheter. En av rasene som er satt på denne listen er altså amstaff, og derfor er ikke amstaff lovlig i Norge lenger.

Risikoer forbundet med å eie en Amstaff

På grunn av sin historie som en kamprase, har Amstaffs vært kjent for å være mer aggressive enn andre raser. De er også veldig sterke og har kraftige kjever som kan forårsake alvorlige skader hvis de biter noen. I tillegg krever de betydelige mengder trening og mental stimulering for å holde seg friske og lykkelige.

hvorfor er amstaff ulovlig

Amstaffs kan også være vanskelig å trene på grunn av deres selvstendige natur og stahet. Uten riktig trening og sosialisering kan de bli for aggressive eller territorielle. Dette kan føre til hendelser der de slår ut mot fremmede eller andre dyr hvis de blir provosert.

Lovlige alternativer til Amstaff i Norge

For de som leter etter en lojal hund som et alternativ til Amstaff i Norge, er det fortsatt mange tilgjengelig og lovelige hudneraser å velge mellom. Hvis du ønsker å ha en rase som ser “tøff” ut, men samtidig har et hjerte av gull, er både Rottweiler og Staffordshire Bull Terrier svært lojale og hengivne hunder overfor eierne sine.

Staffordshire Bull Terrier må for øvrig ikke forveksles med American Staffordshire Terrier (amstaff). Selv om de har deler av navnet sitt til felles, er disse hundene også svært ulike.

Hvis du vil ha noen “snillere alternativer” kan både Golden Retriever, Labrador Retriever og Husky være gode erstatninger for amstaff, da alle disse rasene er aktive og krever mye mosjon, i likhet med amstaffen.

Disse rasene har en tendens til å være mye mindre aggressive enn Amstaffs, noe som gjør dem til tryggere alternativer for familier med barn eller andre kjæledyr. De er også generelt lettere å trene på grunn av deres mer føyelige natur.

Konklusjon

American Staffordshire Terrier er en sterk og kraftig rase som dessverre har blitt assosiert med aggresjon og vold gjennom årene. Som et resultat er rasen ikke lenger tillatt i Norge på grunn av sin status som ulovlig rase.

Imidlertid er det fortsatt mange passende alternativer tilgjengelig for de som leter etter en lojal følgesvenn i Norge. Raser som Golden Retriever, Labrador Retriever og Beagles er alle tillatt i henhold til norsk lov og er utmerkede familiekjæledyr.

Alexandra Bryhn er en profesjonell hundetrener og atferdsekspert med over ti års erfaring med å jobbe med et bredt utvalg av raser. Hun er sertifisert medlem av International Association of Canine Professionals og spesialiserer seg på treningsmetoder med positiv forsterkning.

Med en dyp kjærlighet og forståelse for hunder, er Alexandras lidenskap å bidra til å skape sterke, positive relasjoner mellom mennesker og deres firbente bestevenner.

Leave a Comment