Hes bjeffing hos hund (Viktig å vite for hundeeiere)

Hunder er svært vokale dyr og har vanligvis en rekke ulike typer bjeff, sutring og knurring de bruker for å kommunisere sine følelser og intensjoner. En type bjeffing er hes bjeffing, som kan tyde på at noe er galt med valpen din.

Hes bjeffing hos hund har en distinkt lyd som er forskjellig fra en typisk bjeff, og høres mer ut som en kvekk eller rasp. Det er viktig å merke seg hvis hunden bjeffer hest, da det kan indikere et underliggende medisinsk problem eller allergi.

Hva indikerer hes bjeffing hos hund?

Et hest bjeff indikerer vanligvis at noe ikke stemmer med hunden din. Det kan være relatert til et underliggende medisinsk problem som en infeksjon eller betennelse i strupehodet (stemmeboksen) eller luftrøret (luftrøret). Hesheten kan også være forårsaket av allergier eller miljøirriterende stoffer som pollen eller støvmidd.

I tillegg kan en hes bjeffing også være et tegn på følelsesmessig nød hos valpen din, for eksempel angst eller frykt.

Årsaker til at hunden har hes bjeffing

De vanligste årsakene til at hunden bjeffer hes inkluderer:

  • Infeksjon – En infeksjon i halsen kan forårsake betennelse og irritasjon som fører til hes bjeffing.
  • Allergier – Allergier mot mat, miljøallergener som pollen eller støvmidd kan alle føre til irritasjon i halsen og resultere i hes bjeffing hos hund.
  • Alder – Når hunder blir eldre, svekkes stemmebåndene deres, noe som fører til en hesere bjeff enn hos en ung hund.
  • Stress – Stressende situasjoner som høye lyder eller visse personer kan føre til at hunden opplever angst. Det kan igjen føre til at den bjeffer i en mer hes, raspende tone enn normalt.
  • Skade – Fysiske skader, som brudd eller nakketraumer, kan forårsake irritasjon i halsen og føre til en hesere bjeffing hos hund enn vanlig.
  • Luftveisproblemer – Luftveisproblemer som astma eller bronkitt kan forårsake betennelse i halsen som fører til en mer raspete, hes bjeffing.

En typisk bjeffing skal høres dypt og struperent ut, mens en opprørt hund kan bjeffe høyere, men fortsatt dypt stemt – men med hes bjeffing hos hund vil den høres mer ut som et kvekk eller mer raspete og grov i stedet for det vanlige støynivået.

I tillegg kan du legge merke til andre tegn som:

• Hoste/knebling/piping/nysing – hvis hunden hoster blod kombinert med den hese bjeffingen, bør du snarest gå til veterinæren
• Tap av appetitt
• Uvanlig stille oppførsel

Behandling for hes bjeffing hos hund

Når dyrlegen din har diagnostisert noen underliggende problemer som forårsaker problemet, vil de foreskrive behandling basert på funnene. Dette kan bety antibiotika for infeksjoner, steroider for allergier og lignenede.

I noen tilfeller kan kirurgi til og med anbefales, avhengig av hvilken type skade som har oppstått og forårsaker problemet. Hvis hunden din må gjennomgå operasjon, er det greit å vite om eventuelle bieffekter på forhånd. Det er for eksempel ikke uvanlig at hunder skjelver etter operasjoner, noe som kan være skremmende hvis du ikke er klar over det.

I tillegg kan veterinæren anbefale å gjøre noen livsstilsendringer for å bli kvitt hundens hese bjeffing. Det kan for eksempel innebære å redusere stressnivået der det er mulig, og dette kan bety å introdusere nye aktiviteter/miljøer for gåturer/leketid.

Forebyggende tips for hes bjeffing hos hunder

For å forhindre flere tilfeller av hunder som bjeffer hest, er det flere ting du kan gjøre:

  • Hold deg oppdatert med regelmessige veterinærbesøk, slik at eventuelle helseproblemer oppdages tidlig før de blir alvorlige.
  • Hvis det er mistanke om allergier hos hunden, kan du følg opp med passende allergitesting – dette vil bidra til å avgjøre hvilke miljøfaktorer som forårsaker irritasjon i hundens hals.
  • Sørg for at alle vaksinasjoner er oppdaterte, slik at infeksjoner ikke rekker å utvikle seg før de oppdages av veterinærer.
  • Gi hunden rikelig med mental stimulering – dette vil bidra til å holde kjedsomheten i sjakk, noe som ellers kan føre til angstbasert atferd som resulterer i stressforårsakede bjeffeepisoder.

Konklusjon

Heshet hos hunder er ikke noe som bør ignoreres – hvis du hører uvanlig lyder som hes bjeffing hos hunden din, er det viktig at du får den sjekket hos veterinæren umiddelbart. Det kan være en naturlig årsak til den hese bjeffingen, slik som at hunden blir gammel eller har allergier, men det kan også være noen verre årsaker.

Vetle Sjøberg er autorisert veterinær med spesiell interesse for hundens helse og atferd. Han har jobbet med hunder av alle raser og har en lidenskap for å hjelpe hunder med å leve sitt beste liv.

Han jobber jevnlig med klienter for å gi forebyggende behandling, diagnostikk og behandling for ulike tilstander, og gir også adferdskonsultasjoner.

Leave a Comment