Hund puster fort i søvne – er det alvorlig? (Full forklaring)

Pesing eller rask pust er en av de vanligste måtene for hunder å kjøle seg ned på, spesielt i varmt vær eller etter hard trening. Det er også en normal oppførsel for hunder i visse situasjoner, for eksempel når de føler seg spent eller engstelig. Noen gang kan du oppleve en at hund puster fort i søvne, og dette kan være en grunn til bekymring.

I denne artikkelen vil vi diskutere hvorfor noen hunder puster fort mens de sover, og hvordan du kan hjelpe dem med å roe dem ned om nødvendig.

Grunner til at hund puster fort i søvne

Det er flere faktorer som kan bidra til at en hund puser fort i søvne, blant annet:

  • Stress eller angst: Hunder kan pese mer når de føler seg engstelige eller stresset. Dette gjelder spesielt i tilfeller der hunden har vært gjennom en slags traumatisk hendelse eller hvis det nylig har vært endringer i omgivelsene som forårsaker dem nød.
  • Smerte: Skader og sykdommer kan resultere i smerte som kan forårsake overdreven rask pust selv mens hunden sover. Hvis hunden din nylig har blitt skadet eller viser tegn på sykdom, er det viktig å ta den med til veterinæren så snart som mulig for en undersøkelse.
  • Varme: Hunder svetter ikke som mennesker gjør, så pesing fungerer som deres viktigste måte å kjøle seg ned når de blir for varme. Hvis hjemmet ditt er spesielt varmt eller fuktig, kan dette føre til at en hund puster fort i søvne, på samme måte som den kan puste raskt også på dagtid når den er våken.
  • Andre medisinske årsaker: Det finnes en rekke andre medisinske årsaker til at en hund kan pese for mye selv mens han sover, for eksempel en infeksjon, hjertesykdom, metabolske forstyrrelser og mer alvorlige tilstander som kreft. Hvis du mistenker at valpen din kan ha en underliggende medisinsk tilstand som forårsaker overdreven rask pust i søvne, er det viktig å ta den til veterinæren umiddelbart for en evaluering og diagnostisering.

Som hundeeier er det alltid smart å lese seg opp på hva som er urovekkende helseproblemer og hva som ikke er det. Det å vite hvorfor hund puster fort i søvne er bare en av mange ting hundeeiere lurer på, i tillegg til ting som blant annet hvorfor hunden hoster blod (noe som er mye mer alvorlig), eller hvorfor hunden mister værhårene sine.

Hvordan berolige en hund som puster fort i søvne

Hvis du merker at hunden puster fort i søvne, er det flere ting du kan gjøre for å roe den ned:

  • Lag et komfortabelt soveområde: Sørg for at hunden din har et komfortabelt soveområde fritt for distraksjoner, der de føler seg trygge og trygge med mange tepper og leker rundt seg hvis ønskelig. Hvis mulig, kan du prøve å redusere temperaturen i soveområdet ved å bruke vifter, åpne vinduet eller justere ovnen, slik at de ikke overopphetes i løpet av natten.
  • Reduser stressfaktorer: Identifiser eventuelle potensielle stressfaktorer i hundens miljø, for eksempel besøkende som ofte kommer innom eller høye lyder utenfor huset. Prøv å begrense disse hvis mulig, slik at valpen kan slappe av lettere om natten uten å føle seg engstelig eller stresset av omgivelsene.
  • Mosjoner hunden før leggetid: Sørg for at hunden din får mye mosjon i løpet av dagen, slik at han/hun ikke har bygd seg opp med overflødig energi når den prøver å sove om natten. Dette vil også bidra til å trøtte dem ut mentalt, noe som burde gjøre det lettere for dem å slappe av og sovne raskere.
  • Snakk rolig: Når du prøver å trøste en hund som puster fort i søvne, bør du prøve å snakke rolig, men bestemt. Bruk betryggende toner mens du klapper pelsen forsiktig med sakte strøk. Dette vil bidra til å skape en atmosfære av trygghet, noe som bør bidra til å redusere hundens angstnivåer. Dette resulteterer forhåpentligvis i at hunden ikke lenger puster fort i søvne.
  • Tilby beroligende godbiter: Å gi hunden beroligende godbiter før leggetid kan også bidra til å redusere angstnivået, noe som kan løse problemet med at en hund puster fort i søvn. Det er imidlertid viktig å ikke tilby for mange godbiter før sengetid siden dette kan føre til magesyke og føre til ytterligere ubehag gjennom hele natten.

Potensielle helseproblemer når hunden peser fort i søvne

Hvis du opplever at hund puster fort i søvne til stadighet, selv om du har lagt til rette for å forhindre dette, kan det være verdt å konsultere veterinæren din om eventuelle underliggende helseproblemer som kan bidra til denne oppførselen.

I noen tilfeller kan det skyldes noe mindre som varmeutmattelse, men andre ganger kan det være noe mer alvorlig som en infeksjon, hjertesykdom, stoffskifteforstyrrelse eller kreft.

Det er derfor viktig at du ikke ignorer disse symptomene og får profesjonell medisinsk rådgivning umiddelbart, slik at alle nødvendige behandlinger kan starte umiddelbart før ting blir verre.

5 Konklusjon

Dog’s tend naturally pant throughout the day but if you notice excessive petting even during sleep then it’s important pay attention since this could indicate there might be something else going on besides just hot weather or excitement/anxiety related events happening around him/her .By taking note of potential stressors within his/her environment ,providing plenty of exercise prior bedtime ,offering calming treats before hitting the sack ,and having regular checkups with his/her veterinarian then hopefully you’ll find yourself managing this situation much better without having any major concerns moving forward !

Vetle Sjøberg er autorisert veterinær med spesiell interesse for hundens helse og atferd. Han har jobbet med hunder av alle raser og har en lidenskap for å hjelpe hunder med å leve sitt beste liv.

Han jobber jevnlig med klienter for å gi forebyggende behandling, diagnostikk og behandling for ulike tilstander, og gir også adferdskonsultasjoner.

Leave a Comment