Hund mister værhår (Årsaker + Slik håndterer du det)

For kjæledyreiere kan det være foruroligende å legge merke til at din elskede hund mister værhårene. Men hva er egentlig værhår, og hvorfor mister hunder dem? I denne artikkelen vil vi dekke det grunnleggende om værhår for hunder og diskutere årsakene til at hunder kan miste værhårene, samt hvordan man tar vare på en hund med manglende værhår.

værhår er en viktig egenskap hos mange pattedyr, inkludert katter og hunder. De er lange, tykke hår plassert på snuten til dyret som brukes til å sanse miljøet deres. Værhår hjelper dyr med å oppdage endringer i luftstrømmer og trykk som kan gi dem verdifull informasjon om omgivelsene. Som sådan spiller de en viktig rolle i å hjelpe dyr med å orientere seg i verdensrommet.

Hva er en hunds værhår?

Et hunds værhår består av lange spesialiserte hår som stikker ut fra snuteområdet. Disse hårene har en tykkere diameter enn andre hår på kroppen og inneholder en svært følsom nerveende som kalles en proprioseptor ved basen. Denne hjelper til med å oppdage endringer i lufttrykk eller bevegelse rundt dyrets ansikt.

En hunds værhår vokser ut fra follikler rundt øynene, nesen, haken og kinnene og kommer i forskjellige lengder avhengig av rasetype og alder på dyret.

Årsaker til at hund mister værhår

At hund mister værhår kan være relativt vanlig, men kan variere avhengig av hundens rase og alder. Den vanligste årsaken til tap av værhår hos hunder er ganske enkelt på grunn av naturlige utfellingssykluser. Akkurat som andre hår på kroppen, vil værhår for hunder falle av over tid som en del av deres normale håravfallsprosess.

Andre årsaker inkluderer traumer eller skader i ansiktet som kan forårsake skade på folliklene der hårene vokser ut og resulterer i permanent tap av de spesielle hårene.

Allergier eller hudsykdommer kan også forårsake irritasjon som fører til overdreven kløing fra hunden, noe som kan føre til midlertidig eller permanent tap av enkelte værhår. Til slutt kan visse medisinske behandlinger som kjemoterapi føre til at hund mister værhår og andre hår midlertidig eller permanent, på grunn av bivirkninger fra den medisinske behandlingen.

Tegn på at hunden mister værhår

Det mest åpenbare tegnet på at hunden din kan miste værhårene er hvis du oppdager nakne flekker eller tynne områder rundt snuteområdet der disse spesialiserte hårene vanligvis vokser ut fra.

Du kan også legge merke til noen misfarging (pigmentering) rundt disse områdene på grunn av manglende soleksponering uten beskyttelse mot de lengre hårene. Videre kan du kanskje til og med se individuelle værhår falle ut når du pleier kjæledyret ditt med en børste eller grer gjennom pelsen med fingrene – selv om dette også kan tilskrives normale slippsykluser, så det er best å ikke konkludere med noe umiddelbart.

Hvordan ta vare på en hund som mister værhår

Hvis du har mistanke om at hunden din mister værhårene på grunn av noe annet enn naturlig avfallssyklus, er det viktig at du tar den med til veterinærsjekk med en gang. Veterinæren kan diagnostisere enhver underliggende medisinsk tilstand som forårsaker dette problemet – spesielt hvis det er noe som tyder på at traumer var involvert, da dette kan indikere mer alvorlige problemer utover bare enkelt hårtap!

Hvis ingen medisinsk tilstand blir funnet, er det flere ting du kan gjøre hjemme. Du kan for eksempel gi ekstra skånsomme børsteøkter med myke børster spesielt utviklet for kjæledyr. Påføring av fuktighetsgivende kremer rundt berørte områder (hvis irritasjon har oppstått) er også lurt.

Når en hund mister værhår må du sørge for at den har rikelig med skygge/solbeskyttelse når du er ute (ettersom mangelfull beskyttelse mot soleksponering kan føre til ytterligere hudproblemer).

Til slutt kan du legge til kosttilskudd som inneholder omega-fettsyrer i hundens kosthold, da disse har vært kjent for å bidra til å forbedre hundens pelshelse generelt!

Det at en hund mister værhår er heldigvis ikke grunn til å tenke for negativt. Det er for eksempel mye verre hvis hunden mister tenner, noe som er mye større grunn til bekymring.

Konklusjon

Selv om det er normalt for hunder (og katter) å felle pelsen over tid – inkludert ansiktshår som værhår – er det viktig å ikke ignorere tegn som tyder på at hund mister værhår. Selv om det ofte er naturlig, kan noe mer alvorlig kan være på gang og være den bakenforliggende årsaken til at hunden mister værhår. Så sørg for at du tar med hunden til regelmessige veterinærbesøk, minst én gang i året!

Samtidig er det flere steg du kan ta for å hjelpe en hund som mister værhår, blant annet å børste hunden mer skånsomt, sørge for at den ikke klør seg overdrevent i ansiktet, legge til omegafettsyrer i kostholdet, samt beskytte hundens hud mot overdreven soling.

Vetle Sjøberg er autorisert veterinær med spesiell interesse for hundens helse og atferd. Han har jobbet med hunder av alle raser og har en lidenskap for å hjelpe hunder med å leve sitt beste liv.

Han jobber jevnlig med klienter for å gi forebyggende behandling, diagnostikk og behandling for ulike tilstander, og gir også adferdskonsultasjoner.

Leave a Comment