Hund skjelver etter operasjon – årsaker, symptomer og behandling

Det at en hund skjelver etter operasjon er en vanlig reaksjon som kan oppstå hos noen hundepasienter etter en operasjon eller medisinsk inngrep. Det vises vanligvis som en skjelving eller risting i kroppen, noe som ofte se bekymringsfullt ut for hundeeiere.

Denne typen risting blir noen ganger referert til som postoperativ skjelving og kan oppstå på grunn av en rekke faktorer, inkludert smerte, angst, stress, tretthet, kalde temperaturer og til og med anestesi.

Den gode nyheten er at selv om hunder skjelver etter operasjon går det vanligvis over av seg selv med riktig pleie og behandling. Det er imidlertid viktig å holde et øye med kjæledyret ditt etter operasjonen, siden skjelving kan være en indikasjon på et mer alvorlig problem som infeksjon eller indre skade.

Årsaker til at hund skjelver etter operasjon

Det er flere mulige årsaker til at hund skjelver etter operasjon. Disse inkluderer:

  • Smerte: Postoperativ smerte kan få hunden din til å riste eller skjelve på grunn av ubehag eller følsomhet. Denne typen risting forsvinner vanligvis når smerten avtar.
  • Angst: Angst knyttet til selve det kirurgiske inngrepet kan også føre til at hund skjelver etter operasjon. Denne typen risting forsvinner vanligvis med tiden ettersom kjæledyret ditt tilpasser seg sitt nye miljø og rutine.
  • Stress: Stress forårsaket av frykt og ukjente omgivelser kan også føre til skjelving hos hunder etter operasjonen. Denne typen risting løser seg vanligvis når kjæledyret ditt føler seg mer komfortabel i sitt nye miljø og har hatt tid til å tilpasse seg ordentlig.
  • Tretthet: Ekstrem tretthet forårsaket av anestesi eller rett og slett selve helbredelsesprosessen kan også føre til at hunden rister etter operasjonen i noen tilfeller. Denne typen skjelving forsvinner vanligvis med hvile og riktig ernæring under restitusjonstiden.
  • Kalde temperaturer: Kalde temperaturer kan også få noen hunder til å skjelve etter operasjonen hvis de ikke holdes varme nok mens de kommer seg etter prosedyren. Det er viktig å holde hunden din i en behagelig temperatur under restitusjonstiden, slik at de ikke blir for kalde, noe som kan føre til ytterligere komplikasjoner som hypotermi eller lungebetennelse senere på veien.

Vanlige symptomer på skjelving hos hund etter operasjon

Det mest åpenbare symptomet forbundet med at hund skjelver etter operasjon er skjelving eller risting i hele kroppen, noe som vanligvis oppstår kort tid etter oppvåkning fra anestesi eller kort tid etter å ha blitt flyttet inn i et nytt miljø for restitusjonsformål. Dette er en type skjelving du vanligvis ikke ser hos hunden din når den er frisk og rask, og det er derfor mange hundeeiere blir nervøse når hund skjelver ettere operasjon.

Andre symptomer som kan følge med at hunden skjelver etter operasjonen inkluderer svakhet, sløvhet, nedsatt appetitt, problemer med å stå/gå, oppkast/kvalme og overdreven pesing (hyperventilasjon).

Hvis hunden ditt viser en kombinasjon av disse symptomene sammen med skjelving etter operasjonen, er det viktig at du kontakter veterinæren din med en gang, slik at de kan gi en passende diagnose og behandlingsplan så snart som mulig for optimal restitusjon for hunden din.

Dersom du plutselig opplever at hunden hoster blod, bør du umiddelbart dra til veterinæren, med mindre det er noe veterinæren har varslet om i forkant.

Diagnostisering og behandling av hund som skjelder etter kirurgi

For at veterinæren din skal kunne diagnostisere riktig hva som kan forårsake kjæledyrets postoperative skjelvinger, må de utføre en grundig fysisk undersøkelse sammen med noen blodprøver om nødvendig, avhengig av hva annet som kan skje med kjæledyret ditt samtidig (infeksjon, dehydrering o.l).

Når alle testresultater har blitt returnert, vil veterinæren din kunne finne ut hva som kan forårsake kjæledyrets skjelvinger og gi en passende behandlingsplan, inkludert medisiner om nødvendig (smertestillende), kostholdsendringer (inkludert kosttilskudd om nødvendig), og aktivitetsrestriksjoner for optimal restitusjon.

5 tips for å forebygge skjelving hos hund etter operasjon

Heldigvis er det flere steg du kan ta før, under og etter operasjonen for å forhindre at unødvendige skjelvinger oppstår i hos hunden din.

– Prioritering av førkirurgiske kontroller – Sørg for at du drar nytte av alle anbefalte preoperative kontroller før eventuelle kirurgiske prosedyrer, slik at eventuelle potensielle helseproblemer er adressert på forhånd for å minimere risikofaktorer forbundet med postoperative komplikasjoner som infeksjon osv.

Anestesi – Still spørsmål om hvordan anestesi vil bli administrert under selve prosedyren, slik at du føler deg komfortabel med å vite at alt skal gå greit uten for mye forstyrrelser i etterkant før/etter restitusjonstider osv.

Temperaturkontroll – Sørg for optimal temperatur inne på operasjonsrommet/restitusjonsområdet der det er aktuelt, ettersom kalde temperaturer kan bidra til økte risikofaktorer forbundet med postoperative komplikasjoner som hypotermi.

Kostholdsendringer – Diskuter kostholdsendringer som passer for perioder før og etter operasjonen, avhengig av hvilken(e) type operasjoner som ble utført henholdsvis før og etterpå, slik at ernæringsbehov forblir dekket gjennom hele hundens restitusjonsperiode.

Aktivitetsbegrensninger – Sørg for at aktivitetsrestriksjonene følges nøyaktig i henhold til instruksjonene gitt av veterinær før og etter operasjonen, ettersom overdreven aktivitet kan komplisere restitusjonsprosessen og forårsake ytterligere komplikasjoner i etterkant.

Når bør du kontakte en veterinær om hund som skjelver etter operasjon

Hvis du merker noen tegn som indikerer plutselige endringer i atferd, for eksempel overdreven pesing/skjelving etter en kirurgisk prosedyre, er det best å kontakte veterinær umiddelbart slik at de kan gi en passende diagnose og behandlingsplan før ting blir verre.

Vetle Sjøberg er autorisert veterinær med spesiell interesse for hundens helse og atferd. Han har jobbet med hunder av alle raser og har en lidenskap for å hjelpe hunder med å leve sitt beste liv.

Han jobber jevnlig med klienter for å gi forebyggende behandling, diagnostikk og behandling for ulike tilstander, og gir også adferdskonsultasjoner.

Leave a Comment