Hund hoster blod (årsaker og behandling)

Det kan være en skremmende opplevelse for hundeeiere når du oppdager at din hund hoster blod, og det bør alltid tas på alvor. Blod i spyttet til kjæledyret ditt er ikke normalt og kan indikere et underliggende helseproblem som må løses. Det er viktig å forstå årsakene, symptomene, diagnosen og behandlingene for denne tilstanden, slik at du kan gi hunden din best mulig omsorg.

Årsaker til at hunder hoster blod

Det finnes en rekke årsaker til at hunden hoster blod, og det er viktig å identifisere den underliggende årsaken for å kunne behandle det riktig. Noen av de mer vanlige årsakene inkluderer:

 • Infeksjoner: Bakterielle eller virusinfeksjoner kan forårsake betennelse i lungene eller luftveiene som kan føre til at hund hoster blod. Disse infeksjonene er vanligvis forårsaket av innånding av fremmedlegemer som støv, pollen eller andre irriterende stoffer.
 • Hjerteormsykdom: Hjerteormsykdom er forårsaket av en parasitt som lever i hjertet og lungene til hunder og kan føre til opphosting av blod på grunn av betennelse i disse organene.
 • Lungekreft: Lungekreft er en annen potensiell årsak til at hunder hoster opp blod, da svulster kan dannes i lungene og forårsake blødninger.
 • Fremmede gjenstander: Hunder kan også hoste opp blod hvis de har inhalert eller fått i seg et fremmedlegeme som et leketøy eller en matbit som har satt seg fast i halsen eller luftveiene.

Symptomer assosiert med hund som hoster blod

I tillegg til det åpenbare symptomet som er at hunden hoster opp blod, er det også andre symptomer assosiert med dette helseproblemet som kan indikere et underliggende problem som infeksjon, hjerteormsykdom eller lungekreft. Disse symptomene inkluderer pustevansker, sløvhet, tap av appetitt, vekttap, feber og mangel på energi.

Hvis du merker en kombinasjon av disse symptomene sammen med at din hund hoster blod, er det viktig å søke veterinærhjelp umiddelbart for videre evaluering.

Diagnostisering må gjøres av veterinær

For å nøyaktig diagnostisere hunden som hoster opp blod, må veterinæren din utføre en fysisk undersøkelse samt ta røntgenbilder og/eller ultralydbilder av hundens brystområde for å se etter svulster eller andre unormaliteter som kan forårsake dette symptomet.

Veterinæren din kan også ta prøver fra hundens munn eller nese for å teste for infeksjoner eller andre problemer som kan forårsake dette symptomet.

Behandling av blodig hoste hos hunder

Behandlingen for hunder som hoster opp blod vil avhenge av hva som forårsaker det, men involverer vanligvis antibiotika hvis en infeksjon er til stede, samt antiinflammatoriske medisiner hvis det er betennelse tilstede på grunn av hjerteormsykdom eller lungekreft.

Kirurgi kan også være nødvendig hvis et fremmedlegeme har satt seg fast i kjæledyrets hals eller luftveier og må fjernes. I noen tilfeller kan strålebehandling også anbefales avhengig av hvilken type svulst som er tilstede i lungene hvis lungekreft mistenkes å være den underliggende årsaken bak dette symptomet.

Hvordan forebygge at hunder hoster blod

For å forhindre at hunden ditt utvikler dette symptomet er det viktig å holde hjemmet rent ved å regelmessig støvsuge tepper og møbler der de tilbringer tid med å leke og sove. Noen andre forebyggende tiltak du kan gjøre inkluderer:

 • Unngå å la hunder leke ute uten tilsyn
 • Sørg for at hunden har regelmessige kontroller hos veterinæren
 • Oppretthold vaksinasjoner
 • Gi hunden mat av høy kvalitet
 • Hold vannskålen ren
 • Gi hunden mye trening og mosjon
 • Unngå å utsette hunden for passiv røyking
 • Se opp for tegn på hjerteormsykdom, slik som vedvarende hoste
 • Gi dem loppeforebyggende medisiner
 • Sørg for at hunden får tilstrekkelig hvile gjennom dagen

Konklusjon

Når hund hoster blod kan det tyde på mer alvorlige underliggende helseproblemer som infeksjoner, hjerteormsykdom, lungekreft eller til og med fremmedlegemer som setter seg fast i halsen/luftveiene deres. Så det bør ikke tas lett på hvis du merker at dette symptomet oppstår hos hunden din.

Det er viktig at du oppsøker veterinærhjelp umiddelbart slik at en nøyaktig diagnose kan stilles etterfulgt av passende behandling, avhengig av nøyaktig hva som forårsaker at hunden din hoster blod.

I tillegg bidrar forebyggende tiltak som å holde hjemmet rent og gi hunden regelmessig kontroller hos veterinæren til å redusere risikofaktorene knyttet til å utvikle denne tilstanden.

Vetle Sjøberg er autorisert veterinær med spesiell interesse for hundens helse og atferd. Han har jobbet med hunder av alle raser og har en lidenskap for å hjelpe hunder med å leve sitt beste liv.

Han jobber jevnlig med klienter for å gi forebyggende behandling, diagnostikk og behandling for ulike tilstander, og gir også adferdskonsultasjoner.

Leave a Comment