Hvor mye vann drikker en hund? (Så mye bør de drikke)

Riktig hydrering er avgjørende for at hunder skal opprettholde god helse og fungere skikkelig. Men hvor mye vann drikker en hund? Les videre så skal vi gi deg alt du trenger å vite om hunders vanninntak og hvor mye vann hunder bør drikke.

Vann er essensielt for enhver hund

Vann utgjør en betydelig del av en hunds kropp, og det er viktig for kroppen å opprettholde den riktige væskebalansen for å støtte ulike kroppsfunksjoner. Dehydrering kan føre til alvorlige helseproblemer hos hunder, så det er viktig å sørge for at de får i seg nok væske. Mengden vann en hund trenger kan variere basert på faktorer som størrelse, alder og aktivitetsnivå.

Hvor mye vann drikker en hund

De generelle retningslinjene for hvor mye vann en hund bør drikke per dag er omtrent 30 ml vann per kilo kroppsvekt. For eksempel bør en hund på 9 kg drikke omtrent 180 ml (1,8 dl) vann per dag.

Her er noen eksempler på hvor mye vann noen utvalgte populære hunderaser bør drikke, basert på deres vekt og de generelle retningslinjene:

 • Golden Retriever (29-34 kg): En Golden Retriever bør drikke omtrent 870-1020 ml vann per dag.
 • Sibirsk Husky (20-27 kg): En Siberian Husky bør drikke omtrent 600-810 ml vann per dag.
 • Cocker Spaniel (10-13 kg): En Cocker Spaniel bør drikke omtrent 300-390 ml vann per dag.

hvor mye vann skal en hund drikke

Det er viktig å merke seg at dette bare er generelle retningslinjer og hundens individuelle behov kan variere basert på faktorer som størrelse, alder og aktivitetsnivå. Det er alltid best å rådføre seg med veterinæren din for veiledning om hvor mye vann din spesifikke hund trenger.

Faktorer som påvirker hvor mye vann en hund drikker

Det er flere faktorer som kan påvirke hvor mye vann drikker en hund, inkludert størrelse, alder og aktivitetsnivå. Som nevnt tidligere trenger større hunder vanligvis mer vann enn mindre hunder, og hunder som er mer aktive vil trenge mer vann for å erstatte væsken de mister gjennom pesing og svette.

Alder kan også spille en rolle for en hunds vannbehov, da eldre hunder kan være dårligere i stand til å regulere kroppstemperaturen og derfor kan trenge mer vann.

Andre faktorer som kan påvirke en hunds vannbehov inkluderer vær og helseforhold. I varmt vær kan hunder trenge mer vann for å holde kroppstemperaturen regulert.

Hunder som er syke kan også trenge mer vann, da de kan miste væske gjennom oppkast eller diaré. Det er viktig å overvåke hundens vanninntak og justere vanninntaket etter behov basert på disse faktorene.

Tegn på dehydrering hos hunder

Det er viktig å kunne gjenkjenne tegn på dehydrering hos hunder, slik at du kan løse problemet så snart som mulig hvis hunden din ikke drikker nok vann. Noen vanlige tegn på dehydrering hos hunder inkluderer:

 • Munntørrhet: En hunds tannkjøtt skal være fuktig, og hvis det er tørt kan det være et tegn på dehydrering.
 • Sløvhet: Hvis hunden din virker mer sliten eller mindre aktiv enn vanlig, kan det være et tegn på dehydrering.
 • Innsunkne øyne: Dehydrering kan føre til at øynene til en hund ser sunket ut.
 • Tap av hudens elastisitet: Du kan sjekke om hunden er dehydrert ved å klype huden forsiktig på baksiden av hundens nakke. Hvis huden bruker lengre tid enn vanlig på å gå tilbake til normal stilling, kan det være et tegn på dehydrering.
hvor mye vann drikker hunderHvis du merker noen av disse tegnene hos hunden din, er det viktig å ta tak i problemet så snart som mulig. Gi hunden friskt og rent vann, og oppmuntre den til å drikke. Rådfør deg med veterinæren din hvis problemet vedvarer eller hvis du er bekymret for hundens hydreringsstatus.

Tips for å få hunden til å drikke nok vann

Det finnes flere steg du kan ta for å sikre at hunden din drikker nok vann. Her er noen tips:

 1. Sørg for friskt vann til enhver tid: Sørg for at hunden din alltid har tilgang til rent, friskt vann. Sjekk og fyll på vannskålen gjennom dagen for å sikre at de har nok å drikke.
 2. Tilby vann med smak: Noen hunder kan være mer tilbøyelige til å drikke vann hvis det er smaksatt. Du kan prøve å tilsette en liten mengde kyllingbuljong med lite natrium eller usaltet biffbuljong til hundens vann for å gjøre det mer tiltalende.
 3. Tilsett vann til hundens mat: Å tilsette en liten mengde vann til hundens tørrfôr kan bidra til å øke vanninntaket. Dette kan være spesielt nyttig for hunder som drikker kresne.
 4. Gi fuktig mat: Tilby hunden din fuktig eller våt mat, som også kan bidra til å øke vanninntaket. Bare pass på å velge et merke av høy kvalitet og å følge de anbefalte fôringsretningslinjene.

Konklusjon

Nå vet du at hvor mye vann drikker hunder avhenger av hundens størrelse, aktivitetsnivå og andre faktorer. Men en hund på rundt 20 kilo bør drikke 600 ml vann, en hunn på 30 kilo bør drikke rundt 900 ml vann, mens en hunn på 10 kg bør drikke rundt 300 ml vann per dag.

Det er viktig å overvåke hundens vanninntak og justere vanninntaket etter behov. Ved å gi hunden din friskt og rent vann til enhver tid og oppmuntre den til å drikke, kan du bidra til å sikre at den er riktig hydrert. Hvis du er bekymret for hundens hydreringsstatus eller hvis du merker tegn på dehydrering, er det best å konsultere veterinæren din for veiledning.

Jostein Braut er en lidenskapelig hundeelsker med mangfoldige års erfaring med hund. Han er svært opptatt av atferdsbiologi, og har en grad innen feltet. Jostein bidrar dermed med mye kunnskap og erfaring til Hundeguide.no. På fritiden liker han å trene og konkurrere med sine egne hunder i lydighets- og agilitykonkurranser.

Leave a Comment